woensdag 28 mei 2008

Nieuwe wandelroute



Vrijdag werd de nieuwe Oedelembergwandelroute geopend. De hoeveelste het precies is in de provincie is mij ontgaan. Ik vermoed dat het rond de 50ste was. Dat het weer een aangename en verrassende route wordt staat buiten kijf.


De officiële opening was op zijn minst een succes te noemen. Bijna 100 genodigden trokken met de toeristische trein naar het vroegere Schepenhuys in Oedelem.


Een prachtig gebouw dat al die jaren ongewijzigd is gebleven. Ja, zelfs de stoelen die er stonden zijn ongetwijfeld al een eeuw oud. En dat maakt het nu net zo prachtig.

In de toespraak van gedeputeerde Van Gheluwe werd de route nader toegelicht. Omdat de route meer dan 11 km lang is werd de mogelijkheid ontwikkeld om de route op twee plaatsen in te korten. De 'deputé' had het over een mini-wandelnetwerk. In de rand hiervan vermeldde hij ook dat er momenteel gewerkt wordt aan een heus wandelnetwerk in de ruime omgeving van het Bulskampveld.


Maar goed, na de onthulling van het startbord was het tijd om de wandeling te starten. Eerst nog even met het toeristische treintje en dan konden we eigenlijk starten. Het eerste bordje dat we zagen was al meteen voorzien van gele plakband. Wellicht wilde de bewoner van het nabijgelegen huis liever niet tegen de paal rijden.

De tocht begon al goed met een mooie, lange private dreef. Tussen de statige bomenrijen kwamen we op het asfalt maar al snel doken we weer links een private dreef in. Deze was nog nooit eerder voor het publiek opengesteld. De route is exclusief voor wandelaars en dat is maar goed ook. De koeien in de weide kregen het al benauwd van de mensen die passeerden. Laat staan dat er hier enkele mountainbikers op een sneller tempo voorbij zouden komen.
Er bleek maar geen einde aan de dreef te komen tot we plots onze eindbestemming zagen opduiken. In de Zandberghoeve werden we nog getrakteerd op enkele hapjes en een glaasje sprankelend druivensap.

Het Brugse Ommeland is een nieuwe en mooie route rijker.

Oh ja, verwacht niet dat de Oedelemberg een col van formaat is. Met 23m slechts een molshoop hoog, maar wel voldoende om een mooi uitzicht te hebben en een gevarieerd landschap voor de voeten geschoven te krijgen.

Geen opmerkingen: