maandag 2 juni 2008

erfgoedwandelroute Damme

Beste sportievelingen!

Vanop de Damse vaart, het natuurreservaat dat toezicht houdt op flora en fauna langs de oude stadswallen, herrijst een stadje, 't is een voorschoot groot:
Damme, Zwinstad van handelaars, militairen en Tijl Uilenspiegel...

Zou het kunnen dat de beiaard zonet een werk heeft gespeeld van W.A.Mozart, mijn uitverkoren componist?!... Mijn dag kan niet meer stuk!
Aan de voet van het standbeeld Jacob van Maerland ( Diets kroniekschrijver / leerdichter ) zoek ik gretig naar " klinknagels " op de grond.
Vandage goan we nie up de trappers stoan, moa doen me een toerke te voete oan...

Nog niet zolang geleden werd aan het archief van Damme een erfgoedwandelroute (3,2 km) toegevoegd.
Maar eerst (!) naar Brugge die scone, dat een 6-tal km daar vandaan ligt.
Bij Annie in 't koffiehuis Ter Steeghere / Burg 5 kunnen we weer eens genieten van een héérlijk gevuld broodje! ( Psst ! Om 10u. terechtkomen in een bruisende stad dat er vredig stil bijligt?... Je houdt het niet voor mogelijk, maar het deed toch deugd om op een zondagmorgen eens niet op de koppen van het volk te moeten lopen, maar te genieten van een zalige rust... )

Zo, de innerlijke mens versterkt te hebben, laten we ons rijden naar de stad van Lamme Goedzak, van Tijl en Nele, het St.-Janshospitaal, de O.L.Vrouwekerk ( dat deels in de steigers staat ), de oude stadswallen en torenhoge boeken ingebonden in een rijke voorgeschiedenis van handel, strijdmacht ( 80-jarige oorlog tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden) en waarbij de stad Damme een strategische positie in de Zwinstreek had.

Het volgen van deze wandelroute was voor mij even wennen. Normaal... richten we onze aandacht op de gebouwen en het natuurschoon, maar nu - voor het eerst - werden onze ogen daarvan afgeleid, anders vonden we de klinknagels niet terug en die moesten ons de weg wijzen !!!
Thematochten vragen nu eenmaal wat meer aandacht van de recreant en om oog te hebben voor details die deze plaats zo bijzonder maakt mag je er niet te snel aan voorbijgaan.
Zo ook bvb. de Haringmarkt, waar in de 13e tot 16e eeuw handel werd gedreven in haring en wijn en wat voor de stad een belangrijke bron van inkomsten verschafte. Het St.-Janshospitaal werd halverwege de 13e eeuw naam en eer aangedaan, waar religieuzen zieken verzorgden en aan passanten en pelgrims onderdak bood, de oude stadswallen werden destijds aangelegd naar een ontwerp van Simon Stevin ( wis- en natuurkundige).Zijn standbeeld vind je trouwens teurg op het Simon Stevinplein in hartje Brugge.

Bijna aan het einde van onze wandeling, troffen we ( aan de overzijde van de Damse vaart ) de Scheldemolen aan, die in de 16e eeuw is ontstaan als een houten windmolen. De huidige bakstenen molen kan zowel graan malen als olie produceren, én kan bezocht worden.

Op uitnodiging van de vele restaurantjes en gezellige koffiehuizen bied ik mezelf een heerlijke pannenkoek in smoefelhuis 't Meiliedje aan, gelegen langs de Damse Vaart. Een Brugs biertje, een stukje taart of ( voor mensen met reuzehonger) een gastronomische maaltijd, hier blijft niemand op zijn honger zitten ! Niet voor niets staat (rechtover het VVV kantoor) een opschrift te lezen:
" Te Damme werden de ganzen geteld, de ale gevild,
het brood in rood-witte zakken besteld,
men kwam toegesneld voor de mille feuille,
men kwam kijken met Eckhart Kuycken,
men at taart langs de vaart.
Dat is tafelen in Damme."

Smakelijk !

Met de groeten... van mijn voeten!
:O) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: