donderdag 8 mei 2008

van Steenbrugge naar Damme en terug

Onder het motto ' dicht bij huis is ook leuk ' vertrokken we op een zonnige namiddag met de fiets vanuit Loppem.
In Steenbrugge startten we het gebruik van het fietsnetwerk.
Het is onbezorgd fietsen over de oude spoorwegbedding langs de ' Gemene weiden'.
Voor wie een fietstochtje graag combineert met een terrasje is dit een goede route. Heel vlug al kwamen we langs ' de peerdeblomme' uitnodigend vooral nu de weiden ook geel zien van dat bloempje; we zijn er toch maar aan voorbijgereden.
Deze route is ook zeer geschikt met kinderen wegens deels autovrij ,alleen opgepast want er zijn wel veel oversteekplaatsen.
We reden tot aan het domein van Rijckevelde ,ideaal om de kinderen eens te laten rondrennen of te pickniken.
Van hieruit gaat de route richting Malesteenweg en deze moesten we oversteken waarna we onmiddelijk op een leuke weg zijn die ons langs de Abdij van Male brengt. Wie zin heeft in een terrasje komt hier weer aan zijn trekken. Vlakbij de abdij is een bistro met een mooi terras achteraan.
Daarna gaat de route langs mooie lanen tussen villas . Verder moeten we even langs een wat drukker punt maar het gaat steeds over een fietspad .
We genieten volop van het polderlandschap in de buurt van Damme.
Voor de zoete mondjes moet vermeld worden dat we ook nog langs 'de ijshoeve' komen.
We rijden Damme binnen waar de imposante toren ons van verre verwelkomt. Het loont om eens van dichtbij historisch complex te bekiijken, meteen ook een oase van rust in het wel toeristische Damme.
Hier aan terrasjes geen gebrek en natuurlijk zijn er ook de boekhandels voor de boekenworm.
De meeste boekhandels zijn tijdens de weekdagen wel vaak gesloten.
Damme heeft er sinds kort twee originele inwoners bij. een ooievaarspaar dat nestelt op een schouw langs de damse vaart.
Na een verdiend terrasje reden we terug.Vanuit Damme namen we een stukje een alternatieve route maar de rest verliep langs dezelfde weg. Dit was geen probleem want het is volop genieten van alles wat groeit en bloeit.


We reden langs de knooppunten : 69-70-75-68-9-61-15-14 en terug 14-15-8-9-68-75-70-69.
De rit op het fietsnetwerk is ongeveer 28 km.


miriam

1 opmerking:

willy de kerpel zei

Probeer eens het alternatief : 69 - 70 - 75 - 68 - 9 - 61 - 15 - 14 - 15 - 8 - 3 - 5 - 69 . Dat is slechts 26.2 km.
Wil je nog iets beter, dan sla je de straat voor knooppunt 75 naar links in, dat is de Margaretha Van Vlaanderenstraat, zo vermijdt je een stuk ambetante kasseiweg. Daarna rechts en na een kort stukje Maalse Steenweg kom je aan de abdij van Male.
In Damme neem je dan na knooppunt 15 de eerste straat rechts en dan de eerste straat links, dat is de Oude Sluissedijk en de Rabattestraat, je ontdekt zo een prachtig stukje Damme en een prachtig stukje natuur en je komt zonder extra moeite aan knooppunt 14.
De terugweg is een prachtig stukje alternatief over de Brugse Vesten. Opgelet aan de dwarsing van de Brugse poorten.