zondag 4 mei 2008

Veurne-Ambachtroute (48km)

Hallo sportieveling!

Koksijde geeft vandaag het startsein bij onze volgende onderneming: de Veurne-Ambachtroute.

Even buiten de "beschermde" zone van Koksijde Ter Duinen houden we halt bij een archeologisch bezienswaardigheidje: de ruïnes van de Abdijkerk en van het Grote Pand. De Vlaamse Overheid zal instaan voor de valorisatie aan het historische abdijsite O.L.Vr. Ter Duinen.
Links er rechtover prijkt de statige abdijmolen.
We dwarsen de spoorlijn Veurne-Gent, en tot we uitkomen op het kanaal Veurne-Duinkerke, bereiken we ook stilaan de Grote Markt van Veurne.
Dit mooie stadje gedag gezegd, laten we ons neervleien aan de kaai en jachthaven, richting Nieuwpoortsluis, waar we eerst toch even onze innerlijke mens gaan versterken.
Dit kanaal steken we over en via het jaagpad rijden we langs de Lo-vaart, reikend naar Steenkerke.
We hebben er dorst van gekregen en houden even halt bij café ' De Zwaan' , op de hoek rechtover de kerk van Steenkerke.
..." Blanche en zin peerd." ..." Loat mie moa loop'n langs de straote." 't Zijn twee van de zovele kostbaar mooie liedjes van Willem Vermandere, dorpsbewoner van Steenkerke, en ... met een beetje geluk tref je hem in dit cafeetje aan, zoals het mij destijds overkwam.
Na een gezellige babbel met de bazin van het huis, zetten we onze tocht verder.
Zeg, heb jij kaas gegeten van kaas? Wel, dwaal dan even van het pad af en rij het dreefje naar de Beauvoordse Walhoeve op ( langs de Lo-vaart tussen Veurne en Alveringem), voor een héérlijk hoeve-ijsje, een slok verse karnemelk, of zuivelproducten van het huis. Dat heb je er toch wel voor over ?!
Terug op pad naderen we stilaan de Millebrug, en de slagbomen werden zelfs handmatig bediend.
Van Alveringem fietsen we richting Booitshoeke, Fortem, draaien dan rechtaf, voorbij het Mout- en Brouwershuis ( halfweg 18e eeuw gebouwd), en bereiken zo de Lo-vaart opnieuw.
Zij zal ons naar Eggerwaartskapelle loodsen. Hier vloeit onze route even samen met de Boterland-fietsroute.
Uitkijkend op het landschap worden we er met een bordje attent op gemaakt dat hier aan botanisch bermbeheer word gedaan.
We naderen stilaan Oostduinkerke. Vlug even tot aan de jeugdherberg De Peerdevisser... Oef, onze vrienden zijn nog thuis: de vriendelijke uitbaters van het huis, waar we al te graag een weekendje doorbrengen, omdat men er zo gastvrij is en (!) op netheid is gesteld. Nachtje slapen? http://www.peerdevisser.be/ Kom gerust eens langs ( reservatie gewenst).
In de beboste duinen van de Doornpanne en de Hoge Blekker doet de Vlaamse Milieu Maatschappij metingen van de luchtkwaliteit, in het kader van OSPAR. Doelstelling hiervan?
De gezondheid van de mens en het mariën ecosysteem in stand houden, alsook aangetaste zeegebieden herstellen.
Einde duinengebied, richting Zeelaan, duikt het Abdijmuseum op, die ons langzaam terugbrengt naar Koksijde Ter Duinen.

Zo, ik hoop dat u van deze tocht hebt genoten?
Nu de fiets op en ... drink er eentje op mijn gezondheid.
Maar wel zelf betalen, hé!

:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: