dinsdag 13 mei 2008

De Maerland(fiets)route ( 52km )

Sportieve fietser!
De Maerlandfietsroute staat vandaag op de agenda.

Gezien we in Maldegem verblijven tijdens het Pinksterweekend, begint voor ons deze fietsroute vanaf hier, normaliter vertrekt ze in Damme.
Goed gelezen... dit ruikt naar Oost- Vlaanderen of toch een beetje, zij het wel dat deze tocht grotendeels door West-Vlaanderen loopt, zelfs een klein deeltje door Nederland.
We zoeken naar de Vakebuurtstraat om in te haken op deze route. Mooi - vind ik - is het kasteel van Reesinghe dat we aantreffen langs de Brugse Steenweg, op onze linkerzijde, goed weggestopt achter hoge bomen en brede struiken.
Aan het T-punt nemen we de 2e afslag rechts, richting Donk. Via de Heirweg bereiken we de Brezende. Je moet er wel wat kasseien voor over hebben om - door de Brezendedreef - het O.L.Vr.- van Brezendekapelletje te bereiken.
Sus-ke-wíet blijft nazinderen in de oren. Deze dappere vinken spelen de hoogste toon tijdens onze tocht. We naderen nu stilaan Moerkerke.
Wegkapelletjes sieren het landschap, waarvan de Sarpetakapel er eentje is. De straat, die we zonet zijn doorgereden, werd naar dit kapelletje genoemd.
In Vivenkapelle rijden we langs het Bradericplein en zetten het bronzen sculptuur op het netvlies: " Paard van Viven", een kunstwerk van Jef Claerhout.
Langzaam bereiken we St.-Kruis Brugge.Het landschap lijkt wel een groen lappendeken. Wéérom kasseien, maar deze keer loodst het ons naar Damme. Langs de ' oude stadswallen' wordt aan natuurbehoud gedaan, gerespecteerd en gereserveerd door Natuurreservaten vzw. Dank zij het vertrouwen van 10.000 natuurliefhebbers krijgt de organisatie mede ondersteuning.
De Jacob Maerlandstraat ( startplaats van deze route), de Ketelstraat, de Slekstraat en daar moet je even aan de linkerzijde zoeken naar een wit geschilderde fermette, met opschrift ' Ylenhof'. Ik vond het wel bijzonder, dat het mijn aandacht trok...
Terug komt Moerkerke in zicht, en eens we door St.-Pietersdijk zijn komt de geur van vers gemaaid gras ons tegemoet: de eerste voorraad voor het vee...
Lapscheure leid ons langs ' Hof ter Vrede' ( = prachtige hoeve) en verkeersborden beginnen... ietsje anders te lijken. Naderen we Nederland, soms?
Kronkelend vinden we het Moordenaarsstraatje en kort daarop staan we bij de Damse Vaart:
" Ik Kobus, zelfbedieningspont, brengt je naar de overkant.
Het Provinciebestuur West-Vlaanderen die me te water liet, wenst je een goede vaart." enzovoort...
Oeps ! Veerpontje vershwünden. Buiten gebruik.
Een ommetje van +/- 3 km brengt ons toch aan de overkant, richting Hoeke.
Heille / Eede / Aardenburg: Hier rijden we een stukje Nederland door. We beginnen onze stal al te ruiken.
De Meulenkreek en de grenspaal, ter hoogte van Middelburg, duwen ons langzaam terug in de richting van Maldegem.
Langs de Dinantweg, de Dijkstraat, de Strobrug, het klinkt ons allemaal bekend in de oren, komt de N49 in zicht, gevolgd door de Vakebuurtstraat.
Eindbestemming bereikt, tocht geslaagd!

Met zonnige groeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: