maandag 26 mei 2008

De Slag om de Kemmelberg.




Het gaat hier om een bewust samengestelde en tijdelijke wandeling geheel in het teken van de Slag die hier in april 1918 plaatsvond.De wandeling start bij het dorpsonthaalpunt vlakbij de kerk van Loker die er vredig en ongeschonden bijstaat. Dat was wel eens anders want op 29 april 1918 werd het dorp en ook de kerk volledig verwoest.

De wandeling brengt ons langs grote herrinneringspanelen die ons de streek tonen zoals ze was toen geteisterd door de oorlog.
Je kan hier duidelijk zien hoe niet alleen de mensen te lijden hadden onder dit militair vertoon maar ook het landschap.We zien hoe de Kemmelberg er kaal en verwoest bij lag en ook de talloze bomkraters in het in het nu zo lieflijke landschap vol groen , bloemen en jonge dieren in de weiden.

Voor wie niet zo van die oorlogsherrineringen houdt ,geen nood het parcours brengt je langs mooie hoekjes met prachtig zicht op Loker, de Kemmelberg en de Scherpeberg.

Was hier eens het decor van een lange strijd nu zijn er alleen nog de stille getuigen. Zo kom je langs enkele overgebleven bunkers.Ook nu nog verwijzen weideafsluitingen gemaakt met afgebroken treinsporen (van de militairen) of treinbils dat hier dit alles verder leeft, herrinnert wordt .


De bewoners van deze streek zijn echter niet blijven stilstaan ook hier wordt gedacht aan de bezoeker, de gast , de toerist.
Terug in Loker kan je dan ook wel een frisse pint gaan drinken in het plaatselijk café.
Wanneer er nog tijd is kan je wat verder in Dranouter het folkmuseum bezoeken , ook interessant met kinderen.
Hier kan je gen ieten van een prachtig uitzicht van op het terras of van uit het café met de ronde vensters.Je kan er proeven van de regionale keuken en genieten van een lekker streekbier.


practische tips.

De wandeling heeft een lengte van 5,9 km.
De vertrekt aan het onthaalpunt van de Kerk van Loker.
De wandeling maakt gebruik van het wandelnetwerk Heuvelland. De knoopunten worden aangeuid ddo palen met vierkante borden.
De knooppunten zijn: 10>11>60>51>50>49>48>49>45>44>10 De tijdelijke wandeling met de panelen loopt nog tot 15 september.
Er bestaat een brochure met routebeschrijving en bijkomende informatie .
Deze is te verkrijgen in VVVHeuvelland ,Reningelsstraat 11 8950 Heuvelland ( Kemmel)
tel : O57. 45.04.55
toerisme @heuvelland.be
www. heuvelland.be


Wie meer wil weten over de eerste Wereldoorlog in de streek:
Er is ook een kraters en Mijnenwandelroute en een thematische fietstocht over de Mijnenslag in 1917.

miriam











Geen opmerkingen: