zondag 4 mei 2008

Lange Lisroute (39km)

Dag actieve fietser!

We doen vandaag de Lange Lisroute. Zin om mee te fietsen? We starten aan het Marktplein te Nieuwpoort.
Nog eerst vlug even gedag zeggen aan Sabine, koffiehuis La Cantilena, aan de Langestraat 58, genietend in een warm en gezellig kader, kwaliteitsvol en vriendelijk bediend!
Zo, we kunnen er weer even tegen... We rijden nu doorheen de oude binnenstad, naar het Sluizencomplex De Ganzepoot.
Langs de Ijzeroever, kronkelend door het vlakke land, bereiken we de oude spoorwegverbinding Nieuwpoort- Diksmuide. De Frontzane loopt doorheen het weidse landschap, omwald door inpoldering en aanleg van grachten, die niet enkel bedoeld zijn om het vee terug te dringen, maar ook tegen de dreiging van overstroming.
Tussen Klein - en Groot Noordhof, de Grote Schrinkelschrans en het Oosthof ( dit zijn hoeven) prijkt een klein monumentale gedenksteen: " Ter nagedachtenis aan militaire burgerlijke slachtoffers van de vliegtuigcrash van 28/07/1944."
Langzaam bereiken we Ramskapelle.
Bunkers veraf of dichtbij herinneren ons aan den Grooten Oorlog. Ik was toen nog niet geboren, maar hun stille getuigenis laat me niet ongevoelig... Men heeft hier zelfs een geïmproviseerde schuttingsplaats neergeplant: opeengestapelde zakken zand, in een L-vorm, die indertijd beschutting moest geven voor de oprukkende vijand.
We rijden verder en bereiken Booitshoeke.
Om het pittoreske kerkje van nabij te kunnen zien, moesten we even van ons pad afwijken. Jammer genoeg was het kerkje niet toegankelijk voor het publiek. Enkele meters verderop, aan Boikenshoc, lieten we ons evenwel verwennen door heerlijke pannenkoeken, op de plaat gebakken ! Ruiken is goed, maar proeven is nog véél beter... En ze hébben ons gesmaakt, hoor!!! Intussen gaf ik m'n ogen de kost aan het landelijk interieur, omgeven door licht klassieke muziek én de vriendelijke ontvangst van uitbater en personeel.
Terug de weg op, komen we uit aan het Zouavepad, waar twee voormalige hoeven van de Duinenabdij van Koksijde onze aandacht trekken.
De N39 - die we dwarsen- brengt ons in de Pelikaanstraat.
Kronkelend gaat het zachtjes richting Nieuwpoort, waar men je nog even meeneemt langs het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, de Pelikaanbrug onderdoor, en net als je de O.L.Vrouwekerk in de gaten krijgt draai je linksaf en rijd je recht het centrum binnen.
Wat vond je ervan?
Het proberen waard?
'k Zou het geloven, het zal je niet berouwen !

Met sportieve groeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: