dinsdag 20 mei 2008

van tussen 2 oren : menokke-makote-toe'bak


ruiterroutes staan erom bekend vooral door 'locals' gebruikt te worden, maar af en toe wordt er al eens op verplaatsing gespeeld, de rompslomp en het gesleep met zadels, tuig en aanhangwagen wordt voor lief genomen en de weg op ! richting Geluwe en Wervik voor de Menokkeroute. De verkleefde regio van westvlaanderen, henegouwen en noordfrankrijk, tussen heuvelland-westhoek en de dichtgecementeerde nijverheidsstreek van Menen-Kortrijk-Roeselare, de uithoek van de wereld Quoi !? Gelukkig valt van het laatste weinig te merken, zelfs niet langs de oude en de nieuwe Leie, de natuurlijke regiogrens, al is aan de franse overzijde wel wat onaantrekkelijk grauws en grijzigs waar te nemen, maar de zon schijnt en de meerkoeten, reigers en futen langs de riet-netel-en-wilengoevers zorgen voor kompensatie.
De rollende heuvels die beginnen in Moorslede-Passendale-Zonnebeke zetten zich golvend verder in het landschap rond Wervik. Ooit waren ze uitkijkpost en letterlijke laatste halte voor Duitse troepen die zichzelf gingen verliezen in de Ypres-salient. Nu bieden ze zowel uitzicht op Ieper, Kemmelberg en héél ver een blokje Euralille. Minder groenten dan in midden-mestvlaanderen, maar géén tabak meer te zien. Gedaan de subsidies, gekeerd die publieke opinie, weg lokale teelt. De nieuwe toppers ook hier, tarwe en weeral mais natuurlijk, het groene goud ?
Een wisselend landschap met nog een redelijk areaal aan onverharde slagen en kerkewegels, vooral ook dankzij een handvol doorduwers geback-uped door een ruimbemeten ruiters-en-menners-klub die de plaatselijke politiekers in de goeie richting deed kantelen. Het ruimer kader van provinciale initiatieven en bereidwillige sturing realiseerde een mooie dagtriproute.
Naderhand werd de route wat herschreven, verbeterd, gevaarpunten weggewerkt. Vooral de doorklievende weg Pecq-Armentieres was een in-twee-snijdend zwaard. Het vier maal dwarsen werd gereduceerd naar 2 veilige rondpuntsluizen in kombinatie met beheersovereenkomsten met landbouwers. Niet makkelijk maar enkele agrariers zien hun bedrijf ruimer en kalkuleren ook toerisme in, koren op de molen voor verdere plattelandsontwikkeling. Ook werden duidelijke borden aangebracht voor wie wél gebruik mag maken van de onverharde doorsteken, hoog, zichtbaar en vriendelijk blauw ....... Het kan dus wel !

twee nuttige links :
menokkeruiterroute
wervikse ruiters en menners

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke foto!

Anoniem zei

een oprecht schoon verslagske!
site over menokkeruiterroute:
http://users.belgacom.net/bo040806/
site wervikse ruiters
http://wrrm08.googlepages.com/

Anoniem zei

keer proberen met een linkske
site over menokkeruiterroute
site wervikse ruiters

Anoniem zei

Leuk verslagje;
Kijkook eens op vliegend paardrijden. Daqr staan ook wat tochtjes beschreven in Limburg;
Groeten,

Etwin

Luc Demeulenaere zei

Natuurlijk is het een prachtstreek met het toebaksmuseum dat zeker niet mag ontbreken (en als het even kan "nen moriaan".
Maar wie weet wat:
- Menokken
- Balokken
- en vooral van waar komt
"de makote"