zondag 11 juli 2010

Door de bossen van West-Vlaanderen...

Beste natuurvriend,

We nemen mee wat we denken nodig te hebben onderweg en we organiseren ons voor een nieuw avontuur. Ik kan je nu al verklappen dat we een mooie dag hebben genoten, God zij dank!
We denken er morgen vast met dankbaarheid aan terug...

Van Zevenkerken over Ruddervoorde tot in Male en dan keren we stillekes terug.
traject: knooppunt 96 (abdij van Zevenkerken) - 94 - 91 - 92 - 93 (Ruddervoorde) - 85 (Waardamme) - 86 - 87 - 71 (Moerbrugge) - 69 (Steenbrugge) - 70 (Assebroek) - 75 (Ryckevelde) - 68 (Male) - 9 (St.-Kruis-Brugge) - 8 - 3 -2 - 1 - 4 (Brugge) - 7 - 69 (provinciehuis Boeverbos) - 70 - 71 - 72 (St.-Andries-Brugge) - 96 (Zevenkerken).
afstand: 54 km

Aan de abdij van Zevenkerken (gelegen in de bosgordel van Brugge) laten we onze wagen achter, en zoeken knooppunt 96 op. Het leidt je langs de priorij van Betanië (Loppem). Het heeft hier goed geregend, zou je denken, de paden liggen nog nat en de bomen schudden de druppels van hun blaadjes.
Bij knooppunt 94, die langs de kijkboerderij Pierlaponte loopt (http://www.pierlaponte.be/), nemen we de Kastelen(fiets)route en de Zilleghem(fiets)route een stukje met ons mee.

Maar ja: Natuurreservaat Doeveren! Ik herken het meteen, uit onze wandeltochten! De mist hangt nog in de bomen, en het ruikt hier overheerlijk naar turf en varens...
Veldegem/Zedelgem en zou ik hier eens stoppen om een boeketje graanhalmen te plukken, samen met enkele veldkruiden?... Het catapulteert me meteen 20 jaar in de tijd terug, toen ik met mijn dochtertje ging wandelen. We maakten onze eigen boeketjes met wat we vonden langs de velden. Zalige momenten, ik wil ze voor eeuwig bewaren...

We fietsen over de brug in de E403, en houden de N368 aan, richting Ruddervoorde.
Knooppunt 85 volgt hierop, waarbij we ons door Waardamme laten verrassen.
"Is er soms een plekje waar we nu eens rustig naast elkaar kunnen fietsen, zonder constant het verkeer in de gaten te moeten houden, paps? " -Maar ja, natuurlijk: De Vallei van de Zuidleie. De vele bunkers die we langs het kanaal treffen, zijn nu ingericht tot overwinteringsplaatsen voor vleermuizen. (meer streekinfo? www.valleivandezuidleie@telenet.be)

Knooppunt 75 brengt ons in het domeinbos Ryckevelde (130ha). Ook hier houden we schone herinneringen over. Hier kwamen we destijds met het gezin boompjes planten voor de actie Kom-Op-Tegen-Kanker. Een dankbaar gebaar die zovele mensen met elkaar verbindt...
Ryckevelde zou verwijzen naar 'roggevelde' en dus naar de arme, zanderige bodem. In 1979 werd het domeinbos aangekocht door het Vlaams Gewest en opengesteld voor het publiek.
Hebben wij geluk!

Inmiddels bereiken we Male. De zusters van de St.-Trudoabdij heten u welkom.
De brug verzamelt en verbindt
wat binnen is met buiten
wat is geweest met wat nog komen zal.

Zij nodigt uit tot wederkerigheid
en overbrugt het water van de scheiding
zij doet wat liefde doet
en maakt gastvrijheid mogelijk.

Bedankt zusters, voor jullie hartelijk ontvangst. Het deed deugd om enkele gezichten terug te zien. Het ga jullie allen goed.

Langs St.-Kruis-Brugge keren we stilaan terug naar Zevenkerken. We rijden niet door de stad Brugge, maar er omheen, en komen terecht waar we nog nooit zijn geweest. Dat is nu juist het leuke aan fietsen via het knooppuntensysteem. Het verrast je keer op keer!
Zo ook het domein Tudor (St.-Andries-Brugge) en het domein Beisbroek, waarmee we de laatste hand leggen aan onze tocht. Nog een spurtje, paps?
Ik kom wel achter... (aldus paps).

Met dankbare groeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: