maandag 21 april 2008

Weverijroute

De Weverij (fiets-)route
__________________
Onze fietsroute begint te Ingelmunster aan de Markt.
Na een 100 m. trappen werden we al uit het drukke verkeer geplukt en gedropt langs het kanaal Roeselare- Leie. Dit stukje jaagpad leidde ons langs het vlakke landschap, waar boeren duchtig aan het werk waren. Eksters en kraaien vlijden zich met grote bressen neer op de fris omgeploegde akkers. Langs alle kanten werden we verrast door wielertoeristen.
Langs de Muizelmolen, het natuurreservaat Leiemeander, het Munckenhof (= 'oudste' hoeve van Ooigem), bereikten we het sluizencomplex, waar het kanaal Roeselare- Leie in de nieuwe Leie uitmondt. Opgemerkt: er is een duidelijk hoogtevershil tussen beide waterwegen!
Even vóór Oostrozebeke spraken we onze picknic aan, omdat deze route niet voorziet in eet- en drankgelegenheid. Waar een routeplan al niet goed voor is!...
Wist je trouwens, dat katten dol zijn op peperkoek? De helft van mijn boterham is toen in de maag van een zwarte panter terecht gekomen!...
Voor het ' Goed ter Claerhout ' hielden we even halt bij een bidkapelletje ( 1929). Een rustplaats zou je het kunnen noemen, waar - in de meimaand- elke zondagnamiddag om 13u30 een rozenhoedje wordt gebeden. Hier liet ik even mijn gedachten de vrije loop. Misschien is deze plek ook een rustpunt voor jou, in deze jachtige tijd en mijmer ook jij even over je eigen weggetje?
Het provinciedomein 't Veld, te Ardooie, geeft perspectief aan elke toevallige passant of natuurvriend. Hier 'ontdekten' we ook de ' Veldroute' (36km lang). Waarschijnlijk loopt deze wel kriskras door Ardooie?
Onze tocht zat er bijna op na 41 km..., wanneer de kerk van Emelgem in zicht kwam, wij de Beukendreef inreden en hobbelend over kasseien het kasteel van Ingelmunster bereikten.
Pràchtig was deze route!

:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: