dinsdag 22 april 2008

Wandelen, sneukelen & keuvelen

Vrijdag 18 april laatstleden werd het Erfgoedwandelpad te Damme officieel geopend.

We gingen in op de uitnodiging en toerden richting stad "Lamme Goedzak".

Het werd letterlijk toeren, want de vele borden met wegwerkzaamheden noopten ons om tot bijna aan de grens met ons dierbaar buurland Nederland te rijden vooraleer Damme te bereiken maar het loonde de moeite !

We werden op het marktplein geweldig goed ontvangen en met een kop verse koffie was alle routeleed meteen vergeten.

De burgervader Dirk Bisschops en gedeputeerde Patrick Van Gheluwe schetsten in hun speech de historische waarden langs deze route en legden uit hoe dit wandelpad tot stand kwam.
De laatste klinknagel werd door beide heren de grond ingeklopt en de wandeling kon beginnen.

Het was even wennen, geen bewegwijzeringsbordjes meer zoeken maar ondanks het vele mooie dat te bewonderen valt toch je ogen op de grond richten om de richting van de klinknagels te volgen. Op het Haringplein hielden we halt voor de eerste innerlijke versterking van de mens. "Jenever met maatjes", heel toepasselijk. Daarna vernamen we ook de legende die verbonden is aan de stadsnaam Damme.

De legende verteld over het spoken van een zwervershond in deze kontrijen. Hij zou destijds door de plaatselijke bevolking gevangen genomen zijn en in de "Dammen" gegooid zijn, wat meteen zijn einde betekende. Zo werd "Damme" geboren.

Als we wat verder wandelen kunnen we in de schaduw van de kerk genieten van een Maerlandbier met kaas. De pastorie staat er nu verlaten bij na het jammerlijk overlijden van hun geliefde Pastoor Monbaliu. Enkele stadsgenoten vertellen ons sappige verhalen over welke echte bourgondiër deze geestelijke leiders wel was en hoe dicht de dorpsherder bij zijn parochianen leefde.

We trekken verder langs weiden tot aan het kanaal. Mooie vergezichten doen ons even aan de mooie boerenbuiten denken. De schapen gunnen ons een verbaasde blik. Ze zijn duidelijk nog niet gewoon aan de wandelaars.

Terug aangekomen in de kelder van het stadhuis wachten belegde broodjes en wijn op ons. Spijs & drank in overvloed.

We houden er een goed gevoel aan over bij onze thuiskomst. Damme, een stad met erfgoed, met landschap, met water, restaurants en lekkernijen.

Damme, een stad het bezoeken waard.

Geen opmerkingen: