zaterdag 22 mei 2010

Van Staden tot Gistel.

Beste natuurvriend,

Ga te voet of met de fiets,
dan verbruik je lekker niets.

En we volgden de wijze raad die op de voorgevel van de basisschool in Oostnieuwkerke te lezen stond.
Deze fietstocht begint in Staden en volgt zijn weg via knooppunten.
Maar wij Izegemnaren, knopen er enkele punten bij, te beginnen bij onze thuishave.

Het traject ziet eruit als volgt:
66(Staden)-31-45-43(Kortemark)-36-35-33-32-31-29(Koekelare)-26-24-23(Zevekote)-31(Gistel)-32(Moere)-34-35(de Groene 62 route tot het volgende knooppunt)-84-85-1(Wijnendaele)-36-43(Kortemark)-45-31-66(Staden)
Totale afstand: 58.3 km

Even voorbij Oostnieuwkerke worden we uit het drukke verkeer geleidt, en schuiven we door richting boerenland. Eindelijk rustig! Voor de babbelfietsroute: draai maar linksaf, de knooppunters volgen knp. 33 naar rechts: de Meiboomstraat. Intussen nemen we de Keure Jeuze Neuze Route mee, ook de Steen Oost West die wij al in de gaten kregen in Roeselare...

We steken de drukke N363 (St.--Jansstraat) over. De Kerkhofblommenstraat zal ons Staden binnen leiden.
We fietsen een verhard tracé op: het Vrijebospad. Op vraag van de plaatselijke bevolking werd een aansluiting gemaakt (2008) tussen de Vijfwegen en het centrum van Staden. Deze groene as staat garant voor een veilige fietstocht in een landelijk decor, weg van het drukke verkeer. Een verademing!

En de boer..., hij ploegt en zaait altijd voort. Nooit kilometers ver van zijn hofstee, maar dichte en wakend over zijn werk en goed. Kauwen zijn -naar we hen kunnen volgen- echte Kamikazepiloten, in vrije val duiken ze plots het veld in!...
We fietsen langs het station van Kortemark en houden knp.36 aan. Net vóór we de Koekelarestraat zullen dwarsen, wordt onze aandacht getrokken naar een verbouwde hoeve met (nieuw) opschrift: "De Peerdeposterij anno 1892". Echt heel mooi!

Van Handzame naar Ichtegem gaat onze tocht verder. Knp.32 houdt nog een kwalijk stijl plekje voor ons in het verschiet, t.h.v. Ruidenberg. Eventjes flink zijn!
De N 367 dwarsen we en we zetten de tocht verder in de panoramastraat. Wat verderop krijgen we een prachtig zicht op Ichtegem.
Voor wie geïnteresseerd mocht zijn: De Boltra - De Klijteput stelt twee huifkarren ter beschikking voor max. 16 volwassenen/ huifkar. Het gebruik van de boltra is gratis. Voor groepen, reservatie gewenst: 051/ 58.88.44. Pssst, de vier flink uit de kluiten gewassen Belgische trekpaarden staan al op wacht. Ik heb ze gezien, menslief, wat een lieve beesten...

We fietsen nu Koekelare binnen.Van lieverlee laten we ons hier verwennen bij bakkerij De Wulf in de Dorpsstraat Jammer dat we hier niet eerder langs kwamen, want de zaak sluit zijn deur in september dit jaar. De St.-Maartenstaart ( die je nergens elders kunt krijgen!) is hier zeer gekend. Hopelijk wordt de zaak verdergezet en wordt ook de St.-Maartenstaart gered???

De boterbloemetjes langs de bermen gedijen nu heel goed. Je kan het kruid óf onkruid noemen, mij stoort het niet. O landelijk poldergebied, wat doet gij mij opleven, en speelt g' intussen met mijn voeten, stelt ge mijn geduld op de proef, en blaas je een ferme wind door mijn poriën en huidplooien, genadeloos in alle richtingen!
We komen langzaam maar zeker aan bij de St.-Godelieveabdij Ten Putte: hoogtepunt van onze fietstocht. We rusten even uit en brengen een bezoek aan de abdijkerk, alvorens terug naar huis te keren, deze keer met de wind langs achteren! Enfin... voor een groot deel toch.

Als we thuis komen zullen we elkaar mogen insmeren met niveacrème...Straks lekker slapen, morgen gezond weer op.
Welterusten aan de overkant...
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: