vrijdag 14 mei 2010

Moereveld wandelroute (7,6km)

Beste natuurvriend,

Vandaag neem ik je mee langs de landelijke omgeving ten westen van Torhout. We starten aan d'Oude Smelterij, waarin een kinderboerderij is ondergebracht. Deze wandeling vindt ook aansluiting op het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland.

We staan op de Ieperse Heirweg. Deze middeleeuwse weg was de belangrijkste handelsweg van midden- West-Vlaanderen en verbond de jaarmarktsteden Ieper- Torhout.
Weg van de bewoonde wereld trekken we de velden in, en houden de Koebeek een hele eind aan. Rechts van ons staat een bomenrij van jonge beuken. Elk draagt een naam en een datum. Geboorteboompjes? Elke boom is er twee waard!

Enkele meanders verderop krijgt de Koebeek gezelschap van de Kleinere Bakvoordebeek. Haar naam wordt hier gewijzigd in de Spanjaardbeek. Het Bakvoordekapelletje, dat we op onze weg vinden, werd opgericht door dhr. en mevr.Constant Vanhoutte en Aline Geysen. Merkwaardig toch wat ik daarbinnen te lezen kreeg. Ik werd er heel stil van...

Hier loopt een traject dat het streekeigen groen moet bevorderen, de poel wordt natuurtechnisch ingericht, bomenrijen en hoogstamboomgaarden worden aangeplant. Op de taluds liggen de drogere akkergronden. Een bufferbekken t.h.v. Kortemark moet ervoor zorgen dat het waterpeil van dit overstromingsgebied op een respectabele hoogte blijft.

We verlaten de beekvallei, en komen uit op de Vijfhuishoekstraat. Iets verderop nemen we de eerste afslag links en komen opnieuw via een graspad langs akkervelden. We laten ons verrassen door koolwitjes, blazen wat stuifmeel van paardebloemen uiteen en staan stil te kijken naar het landschap terwijl ik denk bij mezelf:
Bedankt boer,
je staat voor ons een deel van je grond af. Andere mensen maakten voor ons dit wandelpad: een vrijheid moet je weten! Het brengt ons op plaatsen die we anders niet kunnen bereiken. Je voorziet ons van zoveel goeds, waarvoor we best wel dank-je-wel(!) mogen zeggen...

Aan het einde van de wandeling tracteren we onszelf op een glaasje. Er prijkt een affiche aan de muur:
Schaapscheerfeest (gratis)
woensdag 19 mei 2010 (van 14u tot 16u30)
Kinderboerderij d'Oude Smelterij
tel.: 050/ 21.67.03
http://www.kinderboerderijtorhout.be/

Lieve groeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: