woensdag 11 november 2009

Poperinge een tweede keer.

Beste natuurvriend,

Ware het niet dat ik Poperinge al eens aandeed..., vandaag heb ik het genoegen de stad met kleine tred te bewandelen.
1. onze eerste halte om 9u30
2. museum bezoek
3. lekker eten
4. museum bezoek
5. erfgoedwandeling of wandelen in 't groen (?)
6. schrijfpen en papier niet vergeten (!)

Dit heb ik helemaal te danken aan mijn echtgenoot, die er niet alleen is in geslaagd om deze dag op een leerrijke manier in te vullen, maar in het bijzonder: uit dankbaarheid om 40 jaar trouwe dienst bij Delhaize. Samen met het gezin doen we vandaag (11 november) wat we graag doen, wat we belangrijk vinden, en jullie krijgen van ons een afschriftje van goed gevoel: het kwaliteitslabel van inzet en vertrouwen, in voor- en tegenspoed.

Teveel om in mijn verslag op te nemen, zal ik genoodzaakt zijn om me te beperken tot enkele regels bij elk bezoek. Voor verdieping in de vele evenementen verwijs ik graag naar de multi mediale info, te verkrijgen op internet of het Infokantoor voor Toerisme.
In elk dorpje in de wijde omtrek viert men vandaag Sinte Maarten, behalve... in Poperinge zelf. Hier wacht men geduldig op de komst van de lieve Sint op 6 december.

"... Ter dood veroordeeld...voor uitnemende diensten op het slagveld." Zo volgen we het leven achter het front, wandelen we door een groot kleurrijk album, en maken we kennis met het leven van de soldaten en burgers in de omgeving, getekend door een oorlog die zich hooguit een paar kilometer verder afspeelt. Brieven, dagboeken, foto's, filmmateriaal, en voorwerpen zijn heel goed bewaard gebleven in het Talbot House. Wie deze geschiedenis op eigen houtje wil beleven, en op zoek is naar slaapgelegenheid in de Westhoek? www. talbothouse.be / info@talbothouse.be / Gasthuisstraat 43 / tel. 057. 333 228

Bij het Monument der gesneuvelden op de Grote Markt verzamelen Belgische en Engelse eenheden. Ze brachten hulde aan soldaten- en burgerslachtoffers uit W.O. I en II. Aan het slot weerklonk het Belgisch, Engels, en Frans nationaal volkslied. Een kippenvel-moment, vast en zeker.

Nu naar the Old Fiddler, een Ierse pub en restaurant, aan de Veurnestraat 9.
Even geen Ierse folkmuziek, maar wel klassiek, blues, entertainment! Het zal onze apetijt onwaarschijnlijk stimuleren. En nu proeven van de Engelse keuken: An Irish stew, lambshank and potatoes au gratin, beef in Guiness and chips, please! It was very delicious!
( Reservatie gewenst) www.theoldfiddler.be / tel. 057. 363525

Het Nationaal hopmuseum stond nu op de agenda. Dit museum is gelegen aan de Gasthuisstraat en is gevestigd in het stedelijk hopmagazijn. De herberg de Stadsschaal dateert uit de 16de eeuw en was ooit nog een deel van het minderbroederklooster, waar in 1657 het college werd gesticht.
Op de voorgevel prijkt een bronzen plaat: Geboortehuis van Dirk Frimout (21.03.1941) / Eerste Belgische Astronaut, Atlantis 1992 Atlas 1 STS - 45

Kijkend op ons uurwerk blijft er nog slechts tijd over voor de erfgoedwandeling (2,8km).
Dankzij de bloeiende lakenindustrie verrezen drie imposante gotische kerken. Hun torens bepalen nog steeds de skyline van Poperinge. Daarna groeide het gezellig grensstadje uit tot één van de belangrijkste centra van de hopteelt.

Genoeg voor vandaag.
Dank aan de mensen die ons hebben bediend van eten en drank, voor de fijne ontvangst in musea en in de binnentuin van het Weeuwhof (ontdekt op de erfgoedwandeling), de geschiedenis en bloei van zo'n sterke economische handelsstad, de warme gastvrijheid van Poperingnaren, and last but not least:
Dank aan mijn echtgenoot, die met zoveel zorg en vol goede intenties deze dag in goede banen wist te leiden!

Dag Keikoppen van Poperinge, en alles en iedereen er rond!
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: