zaterdag 21 november 2009

Pompeschitters wandelroute (8,7km)

Beste natuurvriend,

Het verwonderde me een beetje te horen dat het kasteelpark 't Torreke - gelegen net naast de Basiliek van Dadizele- al zoveel jaren staat te verkommeren... Een mooi verzorgd wandelpark kan toch een waardevolle invulling zijn voor bewoners als bezoekers?...
Ik had me nochtans graag in het ridderlijke domein gewaand, in één van de vertrekken van het kasteel, bewoond door Ridder Jan/ heer van Dadizele en raadsman van de Hertogen van Bourgondië. Als een frêle minnestreel, gezeten op een kruk in een met de hand geborduurd kleed, spelend op een harp.
Een middeleeuws schouwspel, dat enkel voorbehouden bleef voor rijke hofdames...

De ontnuchtering was groot toen ik voorbij 'de Pompeschitter' passeerde. Een bijzonder personage naar 't schijnt... Op een pompbak gezeten, broek tot onder de knieën laten zakken en pruimetaart etend, terwijl hij zat te k.....
De Pompeschitter echter, blijkt een spotnaam van de Daiselnaars te zijn en die ze met trots dragen.

Heel verdraaglijk zijn nu onze laarzen. We zullen het nog wel ondervinden.
Dadizele is een Mariaoord, getuige hiervan de vele kapellen langs de straten en Mariabeeldjes in de gevels van huizen en schuren.
Vanuit de Bakkershoekstraat hebt u een magnifiek zicht op de Basiliek! Een 50-tal meters stappen we langs de Oude Ieperstraat, om dan rechts de Kleinestraat in te slaan. Daar bevindt zich het virtuele driegemeentepunt van Dadizele (Moorslede), Geluwe (Wervik) en Moorsele (Wevelgem).De gemeentegrens daalt en nu hebben we 2 km in de benen.

We kiezen voor de boerenslag. Amai mijn botten! Ten volle zitten we nu in de velden, groot verliespunt voor fazanten: Nu al de maïs is binnengehaald, zijn woerhennen radeloos op zoek naar een veilig onderkomen.
Vreemd wanneer je 'brandweer'slangen op de putoevers ziet liggen. Ze worden ingezet om de openluchtgroenten te beregenen bij droge periodes.

We steken de (drukke!) Dadizelestraat over, en komen een eind verderop terug in een boerenslag. Mooi is het wel een bonte verzameling groene, rode, witte kool en spruitjes, dat het landbouwleven in West-Vlaanderen zo typeert...

De Basiliek is onze bakermat. We krijgen haar meerdere keren te zien over de rug van de drassige akkers.

We passeren langs drie begraafplaatsen, waarvan het Dadizeele New British Cemetry deel uitmaakt, en waar meer dan duizend Britse slachtoffers begraven liggen uit de Grooten Oorlog. We stevenen af op de Spaanse kapel, een mooie kapel dat opgetrokken werd in barokke stijl. Ze is achthoekig en gebouwd in baksteen en witsteen.
De laatste lootjes worden gelegd, hoe dichter we de Basiliek naderen hoe meer deugd de zonnewarmte ons doet! We worden nog even in de tuin van het Rosarium geleidt. Naar mijn gevoel is deze gebedsplaats de mooiste plaats van Dadizele. Hier vinden mensen kracht, in de grote omloop van het leven, bij verlies, in glorietijd, in begroeving, in blijheid, en in dankbaarheid om duizend- en één dingen.

Hier eindigt onze wandeling. We hebben nog wat tijd over om een drankje en een hapje bij De Klokke Brood- en banket / aan de Moorsledestraat 2 / aan de rechterkant. Een warme chocolademelk en een boterkoek van het huis zal ons deugd doen!!!

Fijne wandelgroeten,
:0) Veerle Loriaux

2 opmerkingen:

johan laitem zei

Wij hebben deze wandeling in het prille voorjaar gemaakt en hebben er bij een stralend blauwe lucht toch wel van genoten. Spijtig dat de Spaanse kapel op het snijpunt van enkele wegen ligt en men niet de moeite heeft gedaan om die beter in te planten.

willy de kerpel zei

En wij maar overtuigd zijn van ons gelijk.
Als we naar Dadizele fietsen, dan eten we onze picknick in "De Biechtstoel" niet ver van de "Pompeschijter".
En de naam klinkt ook heel katholiek !