zondag 15 november 2009

Het Koekuit-wandelpad (8,7km)

Beste natuurvriend,

Moorslede...

We zullen ons vandaag à l'improvist moeten bezighouden, want we hebben geen wandelkaart bij, niet toe gekomen er eentje aan te schaffen...

We zetten onze tocht in aan de kerkhofstraat vlakbij het rustoord Maria-Middelares, en kijken even over het muurtje van het kerkhof, dat er bezaaid ligt met kleurige chrysanten.

Vrij snel stappen we het open landschap in. Geheel onze tocht sluit het ene lapje groen aan op het andere. Het is niet te denken hoe intensief hier nog aan landbouw wordt gedaan(!)

Recht voor ons uit ligt Izegem, waar ergens ons huisje staat, rechts piekt de toren van de Basiliek van Dadizele. Hoewel zo'n idylische plek, steekt Dadizele de pluimen op zijn hoed: de Basiliek, het Rosarium, de Spaanse kapel, de 'Pompeschitter' in het wandelpark (waarnaar de inwoners van Dadizele worden genoemd), zijn gekend tot over de landsgrenzen...

De wijk 'Koekuit' weliswaar 'Kouckuit' van oudsher opgetekend, brengt ons terug in de tijd van de jonge pater Constant Lievens, waar hij opgroeide. Dit gehucht telde zo'n 1.000 mensen, voornamelijk vlaszwingelaars.

We wandelen voorbij het oudste wijkschooltje 'De Kouckuit' van Moorslede. Het werd opgericht in 1875, verwoest tijdens W.O. I en heropgericht in 1928. De school kende een bloei in 1978-1980, maar werd eind juni van dit jaar gesloten, wegens het dalend leerlingenaantal...

We moeten niet overtuigd worden: dit traject, met vooràl rustige, landelijke wegen, familiale hoeven en tal van kapelletjes langs de weg, getuigt van de aloude Mariaverering. Vele gehuchten en dorpen in de omgeving waren vroeger belangrijke verzamelplaatsen voor pelgrims.

Voor het ogenblik liggen sommige karrewegels er erg drassig bij. Met een kinderwagen of rolstoel kom je hier momenteel niet door...

Zwarte kraaien domineren ons Vlaamse landschap.Gelezen dat zij best kunnen kruisen met bonte kraaien, delen zij hetzelfde voedsel, dezelfde biotoop en dezelfde manieren... van voortplanten.

Een statige Kasteeldreef leidt ons naar het kasteel 'Kouckuit', volop tussen de bossen, in een klein maar prachtig domein. Het kasteel werd heropgebouwd, in een weliswaar andere stijl, na de verwoesting tijdens W.O. I
Het was juffrouw de Meulenaere van dit kasteel, die pater Lievens hielp een deel van zijn studies te betalen.

Een verdwaalde regendruppel doet ons eraan herinneren dat we toch al in november zijn, hoewel we het soms vergeten als de zon zacht langs onze kaken streelt... Langs de rand van de akkers bereiken we stilaan Beitem -een gehucht op het grondgebied Rumbeke- deelgemeente van Roeselare.

De vroegste bronnen van Moorslede (dat we nu terug binnenwandelen) werden opgetekend omstreeks 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, voor onze gewesten een rampzalige tijd.
Onze wandeling eindigt op het Marktplein, even voorbij de St.-Martinuskerk, waar je ook het Ruiterstandbeeld van pater/ missionaris Lievens aantreft.
Aan de zijkant staat geschreven: ' Gaat en onderwijst alle volkeren .' Math. XX VIII, 19.


Met stille tred keren we huiswaarts.
Fijne groeten,

:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: