zaterdag 29 augustus 2009

De Geuzenwandelroute (9,6km)

Beste natuurvriend,

Nieuwkerke,
ik heb je onderschat ! Bij wat ik las over jouw geschiedenis viel ik van de ene verbazing in de andere. Eigenlijk was het aan Nieuwkerke te danken, dat Ieper zo'n rijke lakennijverheid heeft gekend (!) want daar begon het destijds allemaal...
Het dorp werd een kleine stad en de groeiende welvaart trok heel veel immigranten aan.
De Engelsen zagen er wel iets in en graaiden het succes van de handel mee over zee.
Nieuwkerke bleef verweesd achter, er woedden godsdiensttroebelen tussen Geuzen en Rooms-Katholieken, de eerste hagenpreken vonden er plaats en de beeldenrevolutie stak op.

Vandaag ervaren we een vredige en rustige stad, temidden velden en weiden, ergens in de diep schone Westhoek.
We worden hartelijk begroet op het marktplein, aan het café Breugelhof, waar men nog spreekt over 't Wuf ( de vrouw) en een Seule ( emmer). Niet altijd het interieur, maar wel de mensen zorgen voor de sfeer, een stamcafé voor de volksmens.
De Klijte, Dranouter, Loker, Westouter, Wijtschate, Wulvergem en Nieuwkerke werden - sinds de grote fusieoperatie van 1977- omgevormd tot Heuvelland, met Kemmel als administratief centrum.

Langs de Heirweg zoeken we de Seulestraat op en slaan vlak voor het O.L.Vr.kapelletje onmiddellijk rechtaf de velden in. Als we de stilte nu konden meten, dan hoorden we ons hart kloppen, zo stil is het hier! En zeggen... dat we hier de voorbije winter bijna tot aan onze knieën in de modder zakten, waardoor we noodgedwongen moesten terugkeren.

De torens van Bailleul (Belle) in zicht, op het einde van de Eikenstraat, slaan we rechtaf en naderen de Westhof Farm Cemetry (1917-1918). Dit is een rustplaats waar 131 soldaten van U.K., Canada, New-Zealand en 5 Duitse soldaten begraven liggen. Aan de ingang vond ik de Cemetry Register. Wie wil kan het in alle eerbied ondertekenen.
We stappen door en komen aan een merkwaardig kruis: de tombe. " Hier stierven voor 't Katholieke Geloove 's avonds ten 11N op 12N januari 1568 de drie priesters van Reninghelst." las ik op het voetstuk. Ik wist van het bestaan van die tijd af, maar dat het zich ook voltrok zo dicht bij huis... Vreemd gevoel toch.

Aan 't Heuvelhof genoten we van het prachtig panorama en onderweg ook van de overheerlijke braambessen ! De mei - en sleedoorn, knotwilg en knoten behagen het landschap. Aan het volgende kruispunt ( gehucht Zwartemolenhoek) zien we rechts een Calvariekruis. Elke 3de zondag van september is dit kruis het doel van een verzoeningsbedevaart, die al de slachtoffers uit de woelige tijd rond 1570 - Katholieken en Geuzen- herdenkt.

Even verderop duiken we de boerenslag in: de kauwakkers, een kilometer lang akkerland. We klimmen naar de Walletjes, en zijn weer op 80M hoogte boven de heuvelkam van Nieuwkerke uitgestegen. Boven staan oriëntatietafels als een prima hulplijn !
We nemen nu een flinke tred neerwaarts en bereiken de drukke Dranouterstraat (!), die we dwarsen.

Gras en aarde onder onze voeten, in en rondom de akkers, loopt de Ghevelkesweg.Het voert naar de Pont d'Amour. Dit bruggetje overspande een vallei, om de tram van de lijn Steenwerck-Ieper toe te laten door het landschap te bollen.
Maar... ver van elke sociale controle, kreeg ik ineens een guitige ingeving... die mijn echtgenoot wel goed begreep: " Een kusje, vlug! Onder de brug !"
Allez, nog wat verder stappen, het Vijverstraatje en de Nieuwkerkestraat door en zo kwamen we terug op het marktplein.
"Kom, we drinken nog eentje bij Chaplin!"

Met hartelijke groeten van mijn voeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: