zaterdag 22 augustus 2009

Thematocht: Fietsen langs kastelen (45km)

Beste natuurvriend,

Wie van thematochten houd, houd waarschijnlijk ook van cultuur en geschiedenis?
De thematocht vandaag: Fietsen langs kastelen, maakt gebruik van de knooppunten-bewegwijzering van het fietsnetwerk Leiestreek-West en Brugse Ommeland-Zuid. Dankzij de steun van de gemeenten Izegem, Ingelmunster, Meulebeke, Ardooie, en Roeselare kwam deze route tot stand.
Het traject start aan het kaasterkasteel te Rumbeke en loopt vervolgens langs:
40-41-15-13-12-25-20-19-22-23-54-55-24-25-66-40
Aan het eind van de Kaasterstraat zakken we af naar Izegem, waar we de Grote Markt door fietsen, de spoorweg dwarsen en langs de brug het kanaal opzoeken richting Ingelmunster.

Izegem - Pekkerstad...
Als u in de gelegenheid bent, bezoek dan even het centrum van de stad. Het bronzen beeld ' De Pekker ' van Marc Claerhout op de Grote Markt staat symbool voor de vlijtige en levenslustige Izegemnaar. De Pekker verwijst naar de Izegemse schoeisel- en borstelnijverheid.
'Pekken' en 'plakken' betekent ook: aan de toog (blijven) plakken. Voor ons is dat nog een beetje te vroeg op de dag, maar we halen toch al onze picknick boven.

Van Izegem naar Ingelmunster is een kleine 6 km. langs het kanaal. In het gemeentelijk sportstadion vindt dit weekend het Belgisch kampioenschap boogschieten plaats. De aanpalende parking stond (voor deze gelegenheid) met tentjes en motorhomes bezaaid.
Zwaluwen vlogen over de velden, vlas dat in hutjes rechtop stond, het hooi dat van het land moet, het boerenleven gaat onverstoorbaar verder!..
Sommige boerderijen zetten hun deuren voor een passant open, en laten je graag proeven van de producten die ze voortbrengen. Voor een boerestute met kaas en een boerken ( biertje van hoge gisting) zijn we best te verleiden. (*)
Een tip van de boerin, die men kan gebruiken in deze warme dagen: Hoe verdrijf ik wespen?
Zet een potje kruidnagel op je tuintafel en weg zijn ze! 't Is doeltreffend én goedkoop!

Met knooppunt 54 overlappen we heel even weer Meulebeke en komt zo Ardooie in zicht. Eens je het kasteel opmerkt, merk je ook links ervan het provinciedomein 't Veld.
Sinds 1981 behoort het toe aan de provincie van West-Vlaanderen, voorheen was het eigendom van het kasteel.
Het Rodesgoed te Kachtem voorbij, de Schaapsbrug over en zo rijden we terug naar Rumbeke.
Geachte heer Frederic Chopin,
Mag ik zo vrij zijn u langs deze weg te feliciteren met uw gouden pianowerken die u aan de wereld hebt geschonken.
Vandaag hebben ze me vergezeld op mijn tocht, en maakte het tot een van die mooie dagen waar ik wellicht nog graag zal aan terugdenken.

(*) kom eens langs bij http://www.denijsbeer-meulebeke.be/ als het feestelijk en bérelekker mag zijn!

:0) Met heel beleefde groeten,
Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: