zondag 23 augustus 2009

Ijzerbroeken fietsroute (41km)

Beste natuurvriend,

Vertrekkend uit het schilderachtig stadje Lo, wordt - via de Oude Zeedijk -het kanaal Ieper-Ijzer opgezocht, en doorkruisen we pittoreske dorpen en historische hoeven.
Is dit echt de Westhoek?... Ik waan me hier ver van huis en wat is het hier mooi !

Pypegaele, vrij vertaald uit het West-Vlaams dialect, betekent 'kruiwagen'. Zijn naam liegt er niet om: Destijds liep hier een weggetje, het enige dat door de wijk liep, nauwelijks de breedte van een kruiwagen. Via deze weg trok men naar de nabijgelegen pypegaelemeulen, om er het koren te laten malen.
Kronkelend komen we uit in de Woestenstraat. Hoeve nr.9, met een rood geschilderd hek, dateert van 1763!

We worden stilaan in Reninge verwacht. Rechtover de kerk sta ik stil bij een gedicht van Hans Andreus. Hij heeft wat te vertellen over de vederlichte dood. Zou die echt zo vederlicht zijn? Voor sommigen misschien, voor anderen misschien een strijd of komt zij als een dief in de nacht, als ik denk aan zoveel gesneuvelde soldaten en burgers bij (wereld)oorlogen. Het houdt een mens toch bezig...

In Lo-Reninge, een vredig stadje, gelegen in het vlakke land van "Bachten de Kupe" en de Westhoek komen we voorbij de 12de eeuwse St.-Pieterskerk, alles wat overblijft van de vroegere Augustijnenabdij. Een kleine 50m verderop trekt de 'duiventoren' (1710) onze aandacht. In 1957 werd het een beschermd monument en werd het eigendom van de stad. Kunstwerken van Jean Coenen, Dierendonck E. en Roger Lacquet, en een aangrijpend gedicht van Maria Bamas staan netjes in de dreef ingeplant.

De Fintelebrug over, en na +/-1 km Veurne-Ambacht Dijk zoeken we het jaagpad langs de Ijzer op. De Vaartdijk, die we zowat 3 km aanhouden, brengt ons bij het sluizencomplex van Fintele bij Pollinckhove.
We komen graag in restaurant- taverne De Lisdodde. http://www.delisdodde.tk/
Een Grimbergen van 't vat, een bierstoofpotje, paling in 't groen of een croque met verse groenten? Elke gast wordt hier met de grootste genegenheid ontvangen door de trouwe, lieve collie! Je geniet van het uitzicht van de prachtige vijver in de rustige omgeving en wordt er vriendelijk bediend door Dirk, dochter Shaline en personeel, terwijl Mieke ( de vrouw des huizes) zich uitslooft in de keuken. Het eten wordt bereid met dagverse producten en is heel lekker klaargemaakt!

Over de Lo-vaart worden we terug thuis verwacht: Lo.
" Wat je in het leven houdt
is de liefde
waaraan je zult sterven."
Dit lees ik aan de gevel van huis nr.17 in de Breydelstraat.

Als het liefde is, waarin we ooit afscheid zullen nemen van hier, dan hebben wij geluk gehad dat zij ons een leven lang heeft vergezeld op onze tocht...

Bijzondere opmerking:
Vanaf 24/08/2009 starten in het centrum van Lo ingrijpende werken.
Het Vlaams gewest zal de doortocht vanaf de Westpoort tot voorbij de markt in drie fasen heraanleggen.
Tijdens de eerste fase zal een omleiding van kracht zijn.
Eens het stuk van de Westpoort tot voorbij het kruispunt met de Oude Eiermarkt is heraangelegd zal met verkeerslichten gewerkt worden.
De werken zullen een jaar duren.

Van harte,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: