zaterdag 15 augustus 2009

Als gij boven aan de hemel staat...

Beste natuurvriend,

- Maria Hemelvaartdag 2009 -

We zetten onze benen nog eens aan het werk voor een trip, die passeert langs het schilderachtige stadje Damme. Aan de St.-Andriesabdij te Zevenkerken parkeren we de wagen en haken de fietsen af.

Maria Hemelvaartdag wordt een heel mooie, warme dag. Gelovig als ik ben, blijft moeder Maria mij tot voorbeeld. In en om Antwerpen viert men vandaag ook moederdag, waarbij ik graag alle moeders een deugddoende dag toewens !

's Zaterdags is het markt in Brugge en dat betekent doorgaans: VEEL VOLK. We rijden maar beter in een boog om de binnenstad heen en zoeken dan het kanaal Brugge-Damme op, waar normaliter de toeristenboot De Lamme Goedzak ligt aangemeerd. Die brengt je met zachte vaart naar de Uylenspiegelstad.

Land in zicht... en wij die verdorie niet weten of we hier even zullen stoppen! Het mooie weer lokt heel veel mensen uit hun kot, dat we ons maar beter uit de voeten maken en doorfietsen richting Knokke-Heist.
De Oostkerkebrug lijkt ons een ideale plek om de picknic aan te spreken: E boerestute mè esp en koas, en vuo mie e por caroten.

Dudzele leidt ons naar knooppunt 38, die ons verder langs verkeersluwe wegen sluist. Héér-lijk rustig!
Aan het einde van de vaartdijk passeren we langs de Kleiputten van Heist, die zo'n 30 ha waterrijk natuurgebied beslaat. Deze waardevolle zilte poldergraslanden worden door groot vee begraasd en op die manier intact gehouden.
Op de tonen van Toots Thielemans 'Old Friend' laat ik me heel langzaam de stad binnenglijden.

De zomerevenementen zijn hier blijkbaar nog aan de gang:
internationaal vuurwerkspektakel, garnaaltochten, beelden in de stad, en Knokke-Heist anders bekeken... Ik wil nog even de St.-Antoniuskerk binnen. Deze morgen werd hier alles georganisseerd rond de jaarlijkse zeewijding.

En moeder Maria,
die ons volgde vanuit den hoge hemel,
... lachte gemoedzaam,
en zag dat het goed was.

Met deze tocht wuiven we de vakantie stilletjes uit, worden de potloodpunten weer aangescherpt voor een nieuw schooljaar, en gaan wij - met opgeladen batterijen en een platte portemonnee- terug aan het werk.

Met zomers warme groeten!
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: