zaterdag 20 juni 2009

Tielt, een stad in de hoogte.

Beste natuurvriend,

Behalve de vogels scheen niemand zich te haasten om de dag in te stappen: dreigende wolken, verre van wat ik had verwacht infeite.
De droogste weersverwachtingen zijn voor het westen. Hallo weerman?
Nuja, de kaart lag open, de plannen waren gemaakt, via het knooppuntennetwerk tot in Tielt geraken was ons doel: 41/40/66/25/24/55/54/53/24/46 en terug.

Vanaf 1959 profileert Tielt zich als Europastad... Om de vijf jaar rijdt de Europastoet uit op de zondag van de Tieltse Europafeesten.
Gelegen binnen de driehoek Brugge - Kortrijk- Gent, vormt Tielt de zuidelijke toegangspoort tot het Brugse Ommeland, en samen met de deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle verkennen wij met de fiets de groene hoekjes en tal van historische bezienswaardigheden, die ons een aangename reis wensen.

Vermits we vertrokken uit Izegem, is onze eerste deelgemeente Kachtem, waarlangs we het " Rodesgoed" aantroffen.
Op 21 nov. 1995 werden de eerste aanplantingen in het domeinbos uitgevoerd door de leerlingen van de Izegemse basisscholen.

Met het knooppuntennetwerk- systeem legt men heel wat kilometers weg af waar het verkeer niet bij kan. Je mag hier gerust wel wat trager rijden, je hoofd in alle windstreken draaien, een frisse neus halen, naar hartelust gek doen, geen kat die omkijkt. Hier zijn fietsers koning !
Bij het kruisen van de weg wordt men weer even blootgesteld aan toeters, wat wil zeggen: Je -bent- hier- niet- helemaal- vrij- te- doen- en - te- laten- wat- je- hartje- lust. Rem-men!!!

Ardooie dan maar, braafjes tussen twee bomenrijen door, waar we rechts van ons de Veldroute (36km) onder de arm nemen, en -in de tegenovergestelde richting- de Weverijroute (41km) uitzwaaien.
En beste boer,
terwijl wij er enkele uurtjes tussenuit knijpen, zit jij op het land jonge prei- en ajuinplantjes in de grond te steken. Het ruikt hier zo danig goed, dat ik er honger van heb gekregen. Al wat lekker is komt van het veld. Dank je wel, beste boer!

Je vindt er niet zo denderend veel meer, maar tussen het Rodesgoed ( Kachtem) en het kasteel van Ardooie gelukkig toch eentje: aan het Goed Claerhout ( Claerhoutdreef nr. 8) : een akkerbouw / rundveebedrijf waar de kalveren bij hun moeder mogen blijven gedurende de zoogtijd. Meestal moeten de kleintjes het stellen met een emmertje biestmelk enkele daagjes na de geboorte en daarna opgeloste melkpoeder in de bak and that's it.
Ook heel veel stieren werden tevergeefs bedankt voor hun dienst in de wei. Naarmate de selectie bij boerderijdieren werd opgedreven, is de vraag naar K.I. ( kunstmatige inseminatie) de laatste deccenia in stijgende lijn geëvolueerd.
Toch vond ik hier een ferme dekstier. Puur natuur, alleen maar naar kijken... maar aankomen niet ;0)

Een leuke dagtrip begint altijd met een bezoek aan het infokantoor voor toerisme. Dat was ook het eerste wat we ondernamen, toen we Tielt binnen reden.
Tielt is een historische stad, een gezellige stad, een uitnodigende stad. Wie zich hiervan wil laten overtuigen komt best even langs op de Tieltse feesten, jaarlijks georganiseerd tijdens het eerste volle weekend van juli.
Heb je dus nog een gaatje in je agenda op 3-4-5 juli ?
Je bent hartelijk welgekomen !

Pssssst weerman,
het werd toch nog goed weer hoor ...

Met feestelijke groeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: