zaterdag 13 juni 2009

Leie-Schelde Aanlooproute (49 km)

Beste natuurvriend,

We gaven er niet om deze route thuis aan te vatten in onze eigenste Izegem.
Het Provinciedomein De Gavers ligt op zo'n 17 km daar vandaan. Daar zoeken we de koutermolen op. Een kleine aanlooproute van 14 km verbindt het Provinciedomein met het circuit Leie-Schelde fietsroute (35km), via het kanaal Bossuit- Kortrijk.

Heel omzichtig draaien onze pedalen rond. 'Omzichtig' , want er staan ons enkele flinke kuitenbijters te wachten... Het eerste (mollehoopje) in 't verschiet is de Keiberg.
Bij de eerste de beste gelegenheid steken we de drukke N8 over, en laten ons neervleien in de Kwadestraat. Zalig deugd toch die rust ! En hoever kunnen we kijken, kunnen we aan het prikken van het zonlicht weerstaan die de maïs- en aardappelvelden kleedt en ons hart en lijf verwarmt?

Waar Vichte en Heestert in elkaar versmelten, kiezen wij toch voor Vichte en het zal ons bijlange niet spijten. Een reeks veldkapelletjes onderweg en waar ik toch nekeer wil halt houden, worden we plots verrast door hoeve Diesveld, waaraan de straat zijn naam ontleent. De Heerlijkheid van Diesveld was in de 14de- 16de eeuw een versterkte plaats, een leen van de Kasselrij van Kortrijk. Op vandaag blijft van de vroegere Heerlijkheid enkel de omwalde hoeve over. De oorspronkelijke ingangspoort werd - samen met een groot deel van de hoevegebouwen- in 1940 door het oorlogsgeweld vernield.Na de Tweede wereldoorlog werd ze heropgebouwd volgens het origineel plan.

Meteen daarna rijden we Ingooigem binnen: het dorp van Stijn Streuvels. Heel begrijpelijk dat de schrijver hier inspiratie vond voor zijn oeuvre. Ons wordt een volgende gemeente aangeboden: Otegem.
Ik laat me dwingen door de route, die me geen andere keuze geeft dan me door hem in zijn onverbiddellijke hoogten en laagten te laten meesleuren. Mocht ik de keuze zelf kunnen maken, dan koos ik voor een ommetje. Maar toch..., je put telkens weer moed uit je prestaties, het gedacht dat je altijd een beetje sterker bent dan je denkt maakt het verschil.

We nemen een elegante zwaai naar rechts en duiken nu de Kloosterstraat in. Andere gemeente trouwens: Heestert.
Niet veel verder reikt Avelgem ons al de hand. En - aan de voorbereiding van vaderdag gedacht- vonden we het een ideale gelegenheid om onze papa ( en onszelf ook) te verwennen met een ijsje en een tas koffie. Brasserie Beaufort, aan de Doorniksesteenweg 402 te Bossuit deed onze wens in vervulling gaan...

Aan het Kraaibos Vaarttaluds (kanaal Bossuit-Kortrijk) en tevens het laatste stukje vóór we met de aanlooproute een einde maken aan onze fietstocht, vond ik een stukje tekst dat ik de moeite waard vind het u voor te lezen:

" De Vaarttaluds zijn waardevol voor de natuur. Hier komen planten en dieren uit de 'rode' lijst voor, d.w.z.: met uitsterven bedreigd.
De Vaarttaluds zijn nu- door tussenkomst van Natuurpunt- een beschermd natuurgebied. Samen met de Oude Spoorweg en het Otreyvebos kreeg het een erkenning als Europees Habitatgebied.
Alleen gebieden met zeldzame flora krijgen deze erkenning. "

Houden van...
zoveel kostbaar moois,
gedeeld met ons,
niemand die zoiets
nabootsen kan.

Met vriendelijke groeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: