zondag 29 juni 2008

Fietsfeest in de Leiestreek

Beste natuurvriend,
Toerisme Leiestreek pakte vandaag - 29/06/2008 - uit met zijn 5de editie van de Leiestreek, waar Deinze zich verstrengelt met Ingelmunster, Wevelgem en Harelbeke.
Grensoverschrijdend feesten langs de Leie, zullen we maar zeggen !
Deelnemen was gratis, en mits een kleine tegemoetkoming kwamen daar bovenop de lokale gastronomische fijnproevertjes en streekgerechten bij.
Ingelmunster ( kasteelpark ) was onze vertrekloge.
Er waren fietstochten voorzien, gaande van 16 - 41 - 61 tot 115 km voor de echte kuitenbijter.
Voor ons was de keuze snel gemaakt: 41 km, meer dan genoeg voor een slaapkop van het ogenblik...
Beginnen bij het begin: Een kilometer verderop stoppen we aan de eerste halte, om een stempel te halen: Aviflora. Hier treft men ( mits betaling) een groot speelterrein, allerlei leuke attracties en vele dieren. Daarnaast is er ook een cafetaria met terras.
Daarna zetten we koers richting Meulebeke.
Wat heeft deze gemeente met beren gemeen? Overal zien we affiches hangen: " Berenfeesten elke 1ste weekend van juli ." Aan de St.-Amanduskerk zit er alvast eentje, vastgeankerd op zijn sokkel: " HABEMUS URSUM " ( een sculptuur van Frans Vercoutere / 5 juli 2005 ).
Bij hoeve-ijs en Zuivelhoeveboerderij Den Ijsbeer ( Vuilputstraat 90 ) lieten we ons verleiden door een bérelekker ijsje ! En weer of geen weer... Het smaakt toch altijd !
We zitten dan wel op een sneukelroute, we houden van kunst, cultuur en natuur. Het vlas, rechtopstaand in bundels, op het veld spreken ons over de sociale aspecten van het rijke vlasverleden langs de Leiestreek... Ook de overgebleven vlasschuren spreken tot de verbeelding.
St.-Baafsvijve: Aan het André Demedtshuis zetten we onze stalen ros even aan de kant. In het huis liep een tentoonstelling van de vrijetijdsacademie, met werkjes van de kinderen, vereeuwigd op papier, in boetseerklei of papier maché.
..." Als dankbetuiging vanwege 153 Westvlaamse afdelingen van het davidsfonds. Aan André Demedts, ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag. " hing er aan de muur, in een klein lokaaltje op de eerste verdieping, helemaal achteraan het gebouw. Daar lagen ook enkele verzamelwerken van wijlen André Demedts ( Nederlandse Taal - en Letterkundige = ° 08/08/1906 + 04/11/1992 ).
De afsluiter van onze tocht werd het bedrijf ' Negro ' te Ingelmunster, aan de Oostrozebekestraat 287.
Als deelnemer fietste je zomaar door het bedrijf en kreeg je op die manier een blik achter de schermen. Tegen betaling kon je proeven van aardbeilekkernijen, ook het paterbiertje liet zich behaaglijk naar binnen vloeien en met Sloef ( de zwarte Labrador ) in de nabijheid was dit bezoek he-le-maal af !
Beste,
Het leven laat zich leven, voor wie - zo nu en dan- zijn oog richt op kleine details, die het gewone doorbreken nog voor het doodgewoon wordt, soms met scherpe bochten, soms ook met de wind van voor, afgewisseld door een zacht duwtje in de rug... Maar het allerbelangrijkste is toch: dat je telkens ' veilig ' thuiskomen mag...

Voor iedereen onder u,
een fijne groet !
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: