zondag 4 oktober 2009

Kemmelberg wandelroute (9,4 km)

Beste natuurvriend,

Don't leave me behind...
Vandaag is het werelddierendag, voor wie het nog niet doorhad.
Vandaag zijn we in het gezelschap van een schattige, lieve, supermooie, kwikke Cocker Spaniel. Aan zijn baasjes zeg ik graag: Dank je wel lieve mensen, onze dag kan niet meer stuk !

Normaliter vertrekt deze wandeling aan het bezoekerscentrum De Bergen in Kemmel, maar wegens wegenwerken wordt alle verkeer langshier geweerd. Ach, een goeie soldaat trekt zijn plan, we rijden aan de rotonde door en komen aan de andere kant van de Kemmelberg bij de Kemmelbergweg uit. Bij Au Chalet laten we de wagen achter.
Au Chalet is een taverne / tea-room waar we al vele jaren komen. Ik denk dat Simon al heel wat pintjes heeft getapt, en mensen voorzien heeft van een heerlijk tas koffie, met een pannenkoek die nog op grootmoeders' wijze wordt gebakken. Sinds 1936 staat Au Chalet gekend als een rustplaats aan de rand van het bos, met prachtig panorama, een zonnig terras, in een oase van rust en natuur... De Ronde Gent - Wevelgem, maar ook recreatieve en georganiseerde fietstochten lokten reeds veel volk naarhier...

Rechtover Au Chalet rusten 5294 Franse soldaten die sneuvelden tijdens de vreselijke Kemmelbergslag van 25 april 1918. We trekken het bos in, veilig geborgen in de armen van de oude bomen. Sleepvoets schuif ik door de afgevallen blaadjes, wat me terugvoert naar mijn kindertijd. Zo nu en dan zou ik nog eens een plastiekzak vullen met bolsters, bladeren, beukennootjes, pluimen,... Pure nostalgie...

De Lettingstraat steken we over t.h.v. het jeugdverblijfcentrum De Lork. We gaan even naar links en duiken via een dreef het kasteelpark De Warande in.
Iets verderop bereiken we de omheinde Dries met een sierlijk kiosk en het grappige Gaperke. Het driehoekig pleintje wijst erop dat Kemmel al heel oud, zelfs Keltisch is.

Bij het bezoekerscentrum aangekomen, staan we voor een reusachtig paneel. Met een collage aan foto's trekt het volgend opschrift onze aandacht: " Heuvelland draagt zorg voor het bouwkundig erfgoed. 1762 gebouwen en 219 gehelen uit de erfgoedinventaris vormen de beeldkwaliteit van de Klijte, Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem."

De drukke Kemmelstraat ( die we tweemaal zullen dwarsen) voert langs het fraaie landschap. Al lange tijd hier niet meer geweest te zijn, merken we nu op hoeveel inspanning men heeft gedaan aan groenbeplanting. Deze zanderige zone - minder geschikt voor landbouw- heeft zijn nieuwe bestemming waardig verdiend !

De buitenlucht..., wind door de haren..., de wijngaarden..., de vredige rust maakt me stil vanbinnen. Over de heuvelruggen krijgen we meer en meer zicht op de Katsberg, de Rode Berg, de Zwarte Berg, De Vidaigneberg en de Scherpenberg. Langs de vallei van de Lindebeek, de Godtschalckstraat en de Montebergstraat wat verderop bereiken we stilaan de klimmende boerenslag of de Kleine Kemmelbergweg.
We steken de straat over en laten al onze emoties doorspoelen in Au Chalet.
En de hond?
Die is aan het einde van zijn latijn en ligt zachtjes te snurken onder tafel.
Sssssslaap lekker allemaal, en morgen gezond weer op.

Warme herfstgroeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: