zondag 27 september 2009

de Goededagfietsroute (49km)

Beste natuurvriend,

Twee broekzakken vol losse blaadjes en een schrijfpen op de kraag van mijn T-shirt geschoven.
Zo ga ik meestal de baan op, en deze keer om de Goededagfietsroute te controleren.

De route - die normaliter start aan de St.-Maartenskerk te Kortrijk- duurt vandaag toch iets langer, want eerst wil ik deze kerk even binnen .
Dan stappen we de fiets op, langs het Boerenhol, het bureau voor toerisme aan het Begijnhofpark, en zoekend het water op. De Leie was de slagader voor de bloeiende economische ontwikkeling door de vlas en linnennijverheid en de steenbakkerij.

Kuurne was van oorsprong een landbouwgemeente, maar na W.O.II zorgde het industrieterrein van Kuurne/Heule voor nieuwe werkgelegenheid.
We maken ons een weg naar Harelbeke. De stad- zoals we het nu kennen- is een actieve handelsstad. De bekendste Harelbekenaar is de componist, dirigent en muziekpedagoog Peter Benoit. Hij was een gedurfde vernieuwer, maar toch hield hij zich later bij zijn eigen inzicht: 'muziek te componeren die door iedereen moet kunnen begrepen worden'...

We verlaten Kuurne, om langs de Stasegemsesteenweg het provinciaal domein De Gavers binnen te rijden. Hier werd bewust gekozen voor loofbossen en struiken, die het best gedijen in ons klimaat.
Zorgvuldig volgen we de fietspaaltjes die ons leiden naar Kortrijk-Bossuyt. Ter hoogte van de Luipaardstraat komt de Kapel ter Bede in zicht. Met haar kreeg ook de straat dezelfde naam. Zij staat thans op privé-domein, maar is te bezoeken tijdens werkdagen.
De Kleiputten vragen ons de versnellingen wat terug te schakelen. Er staan ons wat verderop nog een paar kuitenbijters te wachten.
Maar daarna volgt er telkens een beloning : een prachtig uitzicht over de akkers en velden. Boerderijen liggen hier erg verspreid en soms wat verscholen in de plooien van het landschap.

Een gietijzeren kruis, t.h.v. de klijthofstraat-Perykelstraat, vergezeld van drie vrouwen, geven uiting van hoop, geloof en liefde. En dit heeft de wereld echt nodig. Fietsend en stil in gedachten verzonken komen we langs de drukke Doornikserijksweg, die we even verderop zullen ruilen voor de rustig gelegen Leuzestraat, met rechts van ons het Argendaalbos en het Bellegembos, deels verkaveld en bebouwd met villa's.
In Aalbeke/Kortrijk doen we een verkwikkende afdaling aan 32km/u. en dàt kan deugd doen! Maar 't was niet van zo lange duur, want in de Luingestraat werden we plechtig omgeleid. Niks ergs. We slaan links af i.p.v. rechts, en even voorbij de Luignehoeve nemen we de aardeweg, die ons veilig brengt bij de Doomanstraat, waar we terug aansluiten op onze fietsroute.
De Preshoekstraat brengt ons langs een aantal hoeves naar Marke. Het zijn pareltjes in het landschap en we geven onze ogen de kost.

Met het Forellenkwintet van Franz Shubert vanbinnen, laat ik me vergezellen langs Marke -station. Maar we halen ons hartje pas op als we de Grote Markt en via de St.-Maartenskerkstraat de weg naar de decanale St.-Maartenskerk hebben bereikt.

Een deugddoende avond, lekker slapen en morgen gezond weer op!
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: