zondag 20 september 2009

De Oosthove wandelroute (13km)

Beste natuurvriend,

Uit de krachten van de natuur werden velden en akkers gevormd tot een landjuweel: het landelijke Rollegem-Kapelle, een deelgemeente van Ledegem

Deze 13-km lange voettocht vertrekt aan de kerk van Rollegem-Kapelle. We staan met de rug naar de kerk, steken de straat over, en zoeken t.h.v. de beenhouwerij een smal voetweggetje op, dat uitloopt op de Rotputwegel.
Een kleine 50m verderop krijg je voeling met het landbouwleven. Tja...,de tijd van verstoppertje spelen is helaas voorbij, boeren rijden af en aan met volle karren maïs dat tot pulp werd verhakkeld.

De onverharde Soldatenweg volgen we tot het einde. Dan slaan we rechtsaf en wandelen de Sint-Eloois-winkelstraat in. Een heel romantisch ogend huisje vind ik toch wel dat met het huisnummer 111... Langs de Wulfsdambeek ( waar velen hun weg schijnen te kennen om er van hun sluikstort af te geraken!), komen we aan bij de prachtig gerenoveerde Oosthove. Men zegt dat het de oudste hoeve van Ledegem zou zijn. In 1236 werd het goed verkocht aan de cisterciënzerinnenabdij te Wevelgem. De huidige hoeve (1778) wordt niet meer uitgebaat als landbouwbedrijf, maar de hoevegebouwen liggen er nog bij als vele tientallen jaren terug. Het bouwjaar van het kapelletje bij de inrijpoort werd reeds in 1880 opgetekend en is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.

Mij komt het niet meteen over als een gemeentehuis, maar toch is dit het 'open huis' van de Ledegemnaren, op steenworp van de hoeve, aan de rechterkant over de velden.
De wijk Kempkens herbergt een Britse militaire begraafplaats. 37 soldaten, bijna allemaal net geen 20 jaar, hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Het werd er aangelegd na de bevrijding van Ledegem, in oktober 1918, met gelijkvormige zerkjes van kalksteen. " Known unto God / A soldier of the great war..." las ik op de gedenksteen van soldaten wiens identiteit nooit kon achterhaald worden. Ik wordt er even stil bij...

De lange spoorwegbedding is een beschermd natuurgebied. Langs daar loopt de provinciale fiets- en wandelroute 'De Kezelbergroute' alsook de 'Bedevaartfietsroute'. We wandelen langs de Leedegemse Meerssen, de Groene Jagerstraat,..., tot we bij een driesprong aan de Driepikkelstraat zijn beland.
De 'driepikkel' herinnert aan een grijze arduinen grenspaal, op de grens van 3 gemeenten, en (tussen 1559 en 1801) ook de scheiding vormde tussen 3 bisdommen.
Rollegem-Kapelle behoorde tot het bisdom Doornik, Rumbeke tot het bisdom Brugge, en Ledegem tot het bisdom Ieper. Vroeger kende elk bisdom zijn eigen richtlijnen. Als het vasten was in het ene bisdom en niet in het andere... ging men naar hartelust eten en drinken aan de andere kant van de paal, daar waar het wel toegelaten was.

Als brave schapen volgen we onze gids richting kerketorre, waar we zonder omwegen naartoe worden geleid.


Met stille herfstgroeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: