zaterdag 17 april 2010

Het Brugse Ommeland Zuid.

Beste natuurvriend,

Je moest 's weten...lieve mensen, het kan toch zo'n deugd doen om in een ordinaire jeans rond te lopen, een sloddertruitje aan, gauw een jas van de kapstok gegraaid, handschoenen aan en sjaal, alle kleuren van de regenboog zeg maar: We-trekken-er-op-uit! En als het voor meneer merel goed is, dan is dat voor mij ook goed.

We fietsen in "waaiers" , een vakterm om te zeggen dat we trapsgewijs achter elkaar rijden. De bedoeling hiervan is meestal om iemand uit de wind te zetten. Maar er is helemaal geen wind, we doen het gewoon omdat we het plezant vinden. We parasiteren een beetje op elkaar en laten daarbij de kopman/-vrouw het werk maar doen...

En we rijden terug Batavia in, de wijk met zijn mooi groene omheining en wat menig fietser toch al aangenaam verrast zal hebben (daar ben ik nu 's heel zeker van!), vooral de natuurtechnische ingreep opdat flora en fauna er zijn herintroductie zou kunnen maken...Buitengewoon! Soms solitair..., dan weer solidair met elkaar tracht de natuur zich te schikken al naargelang de noodzaak het gebied.
De geur van mest heeft een heel doordringende geur, maar nog liever dit dan industrie. Geef mij maar de boerenlucht.

Om de natuur te observeren moet je zelf goed kunnen zwijgen. Je gaat vaker af op je intuïtie om de leefwijze van de natuur te kruisen...
Zover we kijken loopt elk lapje gras over in het ander. De streek rond Lichtervelde is een open, lichtglooiend landschap. In de verte krijg je Gits en Hooglede te zien, maar wij rijden richting Torhout. Onze tocht gaat langs knooppunten: 66/25/26/28/16/13/12/8/2 (Torhout) en terug. Het traject is 78km
We passeren langs de Heihoek, waarnaar een wandeltocht is genoemd. Het Goed Ter Meersch laten we links liggen en we fietsen richting centrum Lichtervelde. Daar doen we een dorpscafeetje aan, waar iedereen iedereen kent. Knooppunt 13 ligt nu achter ons en we zetten de laatste kilometers naar Torhout in. Aan de Torhoutstraat steken we een brugje over. Zo belanden we op grondgebied Zwevezele(Wingene), en rijden in dezelfde richting met de E403 (Kortrijk/Brugge)mee. Wat verderop steken we terug een brug over en hebben de E403 nu aan onze rechterzijde.

Nog wat asfalt onder de wielen en dan vliegen we het Groenhovebos in. Hier houden we halt voor een picknick, temidden een bonte verzameling zangvogels: de tjiftjaf/merel/ekster/boekvink/koolmees/lijster, maar er zijn er vast nog veel meer. Ik moet ze nog leren kennen... In het hart van het bos, t.h.v. de Bosdreef, staat de Abdij Virgo Fidelis, een "open huis" dat uigegroeid is tot een centrum voor spiritualiteit. Een open huis in een oase van stilte en rust, waar je de vrijheid krijgt om jezelf te zijn als individu of als groep. Je kan er van de natuur genieten en je erdoor laten inspireren. In die geest gaat ook mijn weg, een weg dat me ergens dropt - God weet waar- maar mij ook terug thuis brengt.

Op het einde van de Groenhovestraat rijden we rechts het centrum van Torhout binnen.
Hier woonde Karel Van Wijnendaele, de pionier van de Vlaamse Wielersport.
We hebben nu 39 km in de benen. We moeten wel nog terug! Maar we gaan er eerst ene pakken, dat hebben we verdiend, denk ik.


Met honderd procent vriendelijke fietsgroeten!!!
:0) Veerle Loriaux


Geen opmerkingen: