zondag 25 april 2010

Forten en Dijken tussen Brugge en Damme. 33.5km/41,5km

Beste natuurvriend,

Forten en Dijken tussen Brugge en Damme is een thematische fietstocht, die vertrekt vanuit Brugge.
traject: 5/3/2/10/13/25/16/17/20/19/56/55/54/*/92/94/96/97/99/94/92/54/*/57/55/56/18/17/16/59/60/14/15/8/3/5
afstand:
33.5 km (+ aanlooproute van 2x4,4km via de Brugse Vesten)
41,5 km met het ommetje via Sluis

Voor wie zielsveel houdt van het Vlaamse polderland (wat door Jacques Brel zo lieflijk bezongen werd: Le Plat Pays) zal zeker op de uitnodiging van vandaag ingaan!
De geschiedenis voert ons terug in de tijd dat hier nog geen sprake was van natuurpracht, maar van woelige tijden. Forten, linies en vestingselementen zijn hier nog grotendeels aanwezig in het landschap.

We starten onze tocht via de Brugse stadswalling, de zogenaamde Brugse Vesten, en rijden langs de Gentpoort, de Kruispoort (die de stad destijds voldoende militaire slagkracht moest geven), en de Dampoort waar we rechts afslaan, de Ring dwarsen en de Noorweegse Kaai opzoeken. Wat verderop ligt de Lamme Goedzak aangemeerd, goed voor een boottochtje op de Damse Vaart. Je krijgt watergezelschap van talrijke meerkoeten! De vaart vormt de centrale as van de fietstocht, en was destijds bedoeld om Duinkerken via Brugge met de haven van Breskens aan de Westerschelde te verbinden...

Wie de Schellemolen niet heeft gezien, wel die is niet tot in Damme geweest! Bij het bankje voor deze monumentale streekmolen hielden we een picknick. Voor meer info: http://www.molenszwinstreek.eu/
Schaapjes,
ze grazen in groene weiden,
onbezorgd, onbezonnen,
welvoeglijk en bemind,
maakt me zo blij als een kind..
Lente is dan ook -voor mij- het mooiste seizoen doorheen het jaar. Het leven begint opnieuw! Ik krijg niet genoeg van het jonge vee, pas ontloken bloesemknoppen, en een truitje minder om dragen voelt ook wat beter...

Naast restanten van de oude vestingsgordel alsook de moerassige bodem langs de vaart, werd het militaire bolwerk opgedoekt en stilaan herschapen tot een natuurreservaat: "Oude stadswallen van Damme", goed voor 115ha! Geregeld gidsen mensen van Natuurpunt ons doorheen het reservaat. ( info: toerisme Damme)
Natuurreservaat van de Romboutswerve, even verderop, is gekend om zijn vogelpracht. Trekvogels komen hier 's winters in grote getale bivakkeren.

Over de Sifonbrug slaan we links af en bereiken Oostkerke, één van de oudste parochies van de Zwinstreek. Voor een hersenbreker, een zenuwkraker, of gewoon een bruine Grimbergen van 't vat weet men ons nog te verleiden. Wip eens binnen bij eetcafé De Knotwilg, dan snap je het wel...

Met de fiets kom je langs pittoreske plekjes waar je met de wagen gewoon niet komt, of je rijdt het achteloos voorbij en hebt uiteindelijk niets gezien. Zo passeren we aan knooppunt 55 een typische polderhoeve van het zogenaamde langgeveltype: het Oosterhof. Goed kijken hoor, het loont de moeite!
Oude Canadapopulieren, met hun dikke groeven in de bast, loodsen ons naar Hoeke. Hier heb ik heel mooie herinneringen bijeengespaard... Da's voor een volgend verhaal, misschien...

Je kan je tocht uitbreiden tot Sluis. Dan volg je knooppunt 92. Wie niet voor het ommetje kiest, neemt hier het veerpont Kobus, die je naar de andere kant van de Damse Vaart brengt. Vervolgens neem je knooppunt 57.
Het Nederlandse Sluis, inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste Zwinhaven, vormt met de gebastioneerde stadswalling een mooie hereniging tussen verleden en heden. Half Zeeuws, half West-Vlaams, en je hebt meteen door dat ik graag mensen in het dialect hoor praten: een stukje erfgoed a.h.w. dat best beschermd mag worden!

We keren terug langs Damme. De eerste kerk van Damme was een kruiskerk. Door de dalende bevolking leek ze te groot en kwam men ertoe om de torenspits, de dwarsbeuk en het schip af te breken. Onder de toren ligt Jacob Van Maerlant ( auteur uit de Zuidelijke Nederlanden) begraven, naar wie een fietstocht in de streek werd genoemd.

Het Zuidervaartje (meteen het einde van onze tocht) loopt langs knooppunt 8/3/5.We zetten ons krap voor de laatste kilometers.
* een zonovergoten dag: oké !
* het parcours: heel divers, geslaagd !
* eten en drank: doe maar een koekje en een flesje water mee...
* extra mededeling? Een kilo wortels, als het kan, voor de paarden.

En straks lekker slapen, morgen gezond weer op.

Met beestige groeten -xxx-
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: