zaterdag 13 september 2008

wandeling Westkust lus 110

Beste natuurvriend,

Een stafkaart is een richtlijn, maar verklappen doet het je helemaal niet wat je zintuigen zullen opnemen tijdens je tocht...
Het engagement aangenomen te hebben de Westkust aan onze trektochten toe te voegen, lonkt ons vandaag Nieuwpoort.
Aan het standbeeld van koning Albert I wappert de blauwe vlag t.g.v. ' Open Monumentendag ' 14.09.2008.

De pas ingewijde wandellussen langs de Westkust, in samenwerking met Westtoer, zijn gemakkelijk te herkennen aan de witte ( rechthoekige ) bordjes met rode opdruk, die functioneel zijn in twee richtingen.
We stappen rond het standbeeld en even ... heb ik de indruk terug naar AF te worden geleidt, maar de opzet hiervan is waarschijnlijk de wandelaar even te herinneren aan W.O. I ?
Het monument werd destijds opgericht op initiatief van de oudstrijdersverenigingen van W.O. I De locatie bij het sluizencomplex " De Ganzepoot " werd gekozen, om de grote rol die deze plaats en de IJzer speelden tijdens den groote oorlog ( onthuld op 24/07/1938 - ontw.: Julien De Ridder - beeldh.: Karel Aubroeck ).

We worden langs de (*) jachthaven geloodst, waar we een reusachtig metalen kunstwerk opmerken: " De Poolreiziger ", een werk van Freddy Cappon, als huldebetoon aan een inwoner van de stad, zijnde Dixie Dansercoer.
Voor zijn bekendheid als poolreiziger en all- round avonturier werd hij er - in 1998 - tot ereburger uitgeroepen.

Na +/- 2 km stappen worden we plots van bij het water weggehaald, kruisen de N 34 ( gewestweg die Knokke met Adinkerke verbindt ), krijgen even het uitzicht op een vakantiedorp en keren dan langs dezelfde weg terug.
Langs de havengeul, in het prins Mauritspark, werden 18 zogenaamde ideeëntuinen aangelegd. Goed voor een kleine wandeling in een oase van rust en groen (!)

N° 85: oké.
N° 6 : Over het water? In hemelsnaam, hoe geraken we daar?
Met de vloot ! ( april- september: van 8u30/ 12u30 en van 13u/ 18u30. October - maart: van 9u/ 12u30 en van 13u/ 16u30 ) Als de rode vlag gehesen wordt vaart de veerboot niet uit.
Voor meer info: 058/ 22.49.10

We zetten voet aan wal en staan op grondgebied Lombardsijde: het natuurreservaat ' De IJzermonding '.
Het militair domein links, het afgebakend natuurgebied rechts, loopt voor ons uit een asfaltweg . Slib krioelt er van het leven en waadvogels van allerlei pluimage zoeken hier hun kostje bijeen. Een observatieplekje geeft ons toch de mogelijkheid de duinen op een lichte hoogte te zien en ( behalve vogels ) treffen we er ook schapen aan, die ingezet worden om het duinenlandschap in stand te houden.

De jachthaven komt geleidelijk aan in zicht, evenals het standbeeld van koning Albert I, de goed gevorderde wegenwerken rond Nieuwpoort-stad, en bij dreigende stapelwolken vatten we met een iets snellere tred de laatste meters van onze Westkustwandeling aan.
Het duinengebied,
het water van de zee,
de wielweb van de kruisspin waar we doorheen liepen,
het zand dat wordt vastgehouden door helmgras...
Wié toch was deze bouwheer?...
Óf het moet een onbaatzuchtige architect geweest zijn, met uitzonderlijke talenten...
Ik geraak hier maar niet op uitgekeken.
" Monumenten om te koesteren "
Ja, dat zijn ze...

(*) de jachthaven van Nieuwpoort is de grootste jachthaven van de Atlantische kust.

Met welgemeende groeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: