vrijdag 1 mei 2009

De Breduinia fietsroute ( 45km )

Beste natuurvriend,

De Breduiniaroute verkent de polders tussen Bredene en Brugge. Voor het grootste deel werd bij deze route gekozen voor een open landschap.
Vertrekkende van het Toerismekantoor (Kapelstraat / Bredene-Duinen) richting de Haan draaien we wat verderop rechts de Klemskerkestraat in, waar we even halt houden aan het (*) O.L.V. Visserskapelletje.

In de weidse omgeving staan tal van historische hoeves, omzoomd met hagen en grachten. Op die manier vormen zij een natuurlijk dranghekken voor het vee.

Verrassend snel bereiken we het natuurreservaat d' Heye, de Vossenslag, om in de Dorpstraat uit te komen. Hier en daar zijn gevels van huizen prachtig beschilderd, ook wat verderop langs de St.-Rikierkerk vallen sommige gevels op door hun bijzonder mooie beschilderingen !

De verbindingsweg tussen de Haan en de E40 vraagt wat extra aandacht bij het dwarsen, wil je richting Vlissegem verder  fietsen. Maar vóór we zover zijn, eerst even bijtanken. Ter hoogte van de Kloosterstraat vindt je een melkautomaat: 
" Héérlijk in een beker of een fles,
melk levende vers !
7 dagen op 7
je mag dus komen om het even ! "   
Wel pasmunt, graag. De genegenheid van de Border Collie krijg je er gratis bovenop (!)

Over de Gewestweg Oostende- Brugge naar Houtave. We laten ons toch graag nog es verwennen... met een hoeveijsje. In de Moermeiboom, bij fam. Van Den Berghe- Wuyts / Langedorpweg 1  Tel.: 050/31.46.23   Door het gezellig samenzijn  aan het terras op de hoeve kwam ik opnieuw een stapje dichter bij het landbouwleven...

Aan de rand van de Meetkerkse Moere brengt de Lege Moerstraat ons bij het kanaal Brugge- Oostende. De Meetkerkse Moere ligt nog steeds 1,5 m onder het zeeniveau. Zo blijft een adequate ontwatering van het gebied echt noodzakelijk. Om deze rede worden de gronden hoofdzakelijk als hooi- en graasland gebruikt.

Grondgebied Jabbeke tenslotte voert ons richting Stalhille. Opvallend voor de streek is het wit-blauw rundvleesras. Ga maar eens kijken in de weide...

De Blauwe watertoren van Bredene was nooit ver uit het gezichtsveld. Hij trekt ons nu langzaam terug naar het begin van deze lovenswaardige en geslaagde fietsroute.

(*) Op zondag 31 mei. Mariaviering aan de kapel om 16u.

Met hartelijke meigroeten,
:0) Veerle Loriaux 

1 opmerking:

Anoniem zei

Hola amigo bloguero: tienes un blog maravilloso, lleno de buenos e interesantes datos. Quiero compartir contigo y tus lectores más información sobre la raza de perro Border Collie y un video de imagenes del Border Collie.

Espero que te guste mi espacio y dejame un comentario si te apetece

Saludos desde España