zaterdag 14 maart 2009

De Goedendagfietsroute (45 km)

Beste natuurvriend,

De Goedendagfietsroute verkent de Leiestreek en omgeving. Deze route start aan het museum Kortrijk 1302 en streekbezoekerscentrum voor Kortrijk en de Leiestreek, aan het BEGIJNHOFPARK.

Maar naar gewoonte als ik Kortrijk aandoe, bezoek ik eerst de St.-Antoniuskerk, om er even te bidden bij de graftombe van Zalige broeder Isidoor...

Zo ingenomen als ik was van de gunstige weersvoorspellingen over de radio, kon ik het de weerman achteraf niet echt kwalijk nemen dat we toch verrast werden door een paar hevige regenbuien. Hij is er wel grandioos in geslaagd om ons naar buiten te lokken!!!

Het Provinciaal domein De Gavers voerde ons heel kordaat door 180 ha natuurgebied: het grootste groendomein van de regio Kortrijk, temidden de verstedelijking en industrialisatie. Tja...
We volgen het wandel- en fietspad dat als een grote lus rondom het domein loopt.

Even buiten het domein komen we in de Steenbrugstraat en vervolgens in de Beneluxlaan. Hier zou ik de fietsers willen wijzen op de weg die in zeer slechts staat is, ook voor het autoverkeer.
Trimaarzate, de oude spoorweg die speciaal voor recreanten werd heringericht, brengt ons dichtbij de kapel ter Bede. Ze staat er sinds 1602 en vindt wellicht ook dat de tijden drastisch veranderd zijn. Wat verderop rijden we het Gebroeders van Raemdonckpark in, goed om iets achter de kiezen te stoppen.
" Beste vrienden,
Maak alstublieft wat tijd vrij en stap eens uit de routine van het dagelijks leven, leer opnieuw in verwondering staan voor al wat rust en stilte ademt. "

We naderen stilaan de gebouwen van de KULAK en de KATHO. Voor wie zich aan een ommetje wil wagen: het Nationaal Vlas, kant- en Linnenmuseum is hier vlakbij, in de Etienne Sabbelaan.
Op grondgebied Bellegem beginnen de klimpartijen, die ons nog een hele tijd in bedwang zullen houden. Maar dergelijke inspanningen houden dan ook altijd iets spannends achter de hand, nl.: het uitzicht op glooiende akkerlanden en eeuwenoude boerderijen wijd verspreid uit elkaar.
We houden onze adem in voor een kwikke afdaling en krijgen plots een reusachtige betonnen zuil in de gaten: de Sjouwer. Deze zuil kwam er als eerbetoon aan de vele duizenden West-Vlaamse seizoenarbeiders, die zich met drift verzetten tegen hun onwaardige levenstoestand en elders ( Frankrijk ) de basis legden voor onze welvaart.

In Aalbeke, Lauwe en Marke zetten we ons nog eens stevig op de trappers, en van dan af rijden we rustig de binnenstad Kortrijk tegemoet, via een tunnel onder de spoorweg, de Grote Markt op.
Het stadhuis, het Belfort en de halletoren ( die in 1994 een nieuwe beiaard kreeg met 48 klokken), maken een einde aan onze fietstocht. We laten ons neervleien rond het alziend oog van de St.-Maartenskerk..., die zag dat het goed was.
Proost !
En straks lekker slapen !
Gegroet!

:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: