zondag 2 november 2008

Monument ' Le Combat de Marialoop '

Beste natuurvriend,

Mijn wens was om het monument 'Le Combat' te Marialoop/ Meulebeke eens van dichtbij te kunnen zien.
Naar het schijnt is dit een kunstwerk dat volledig in het teken staat van W.O.I en van alle gesneuvelde soldaten en Meulebekenaars.
Op verschillende plaatsen in Meulebeke, Marialoop, 't Veld en de Paanders staan prints langs de weg opgesteld, die de sfeer van ' Le Combat ' weergeven, beelden uit het verleden, beelden uit de actualiteit,...Meulebeke keert terug in de geschiedenis.

Terwijl met Allerzielen onze dierbare overledenen worden herdacht, is 11 november gewijd aan hen die het leven lieten in oorlogstijden.
Moeilijk te vatten hoe geweld uitbreidt.., terwijl we juist zo afkerig staan tegenover geweld, trekt de oorlog mij -op gevoelige wijze- telkens weer de aandacht.

De Weverijroute (41km) zendt ons langs Ingelmunster richting jaagpad, naar Ooigem, om via Meulebeke en Pittem naar het Provinciedomein 't Veld in Ardooie terug te fietsen richting Kachtem en Emelgem.

'Le Combat' is een werk van dhr. Frans Vercoutere. De impossante urne is een koperen afgietsel, met binnenin een zuil waarop de namen zijn verwerkt van alle gesneuvelde soldaten en Meulebekenaars uit W.O.I. Bovenop het monument staat een klein huisje, gemaakt van papaverknoppen, als symbool van de gesneuvelden.

Tot 11 november kan je - om en bij Marialoop- een tentoonstelling bijwonen, eveneens de route: " Hedendaagse kunstenaars en (front) schilders uit W.O.I op de Marialoopkouter".
Deze route (5km) kan men te voet, per fiets of met de wagen doen, op enkele mooie locaties op en nabij de Marialoopkouter..
Voor alle info kan je terecht op www.meulebeke.be/ le combat

Met vriendelijke groeten,
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: