zondag 8 februari 2009

Kemmelberg wandelroute (9,4 km)

Beste natuurvriend,

Tijdens onze literaire-/wandel-/ fietstochten door Heuvelland, raken we altijd ingenomen door de vele streekproducten, die ons via buurtwinkels hier en daar worden aangeboden.
Op de website http://www.debuurtwinkel.be/ vindt u de gegevens van alle bakkers, slagers, kruideniers en dagbladhandelaars uit de streek.

Het glooiend landschap en fraaie vergezichten stonden garant voor een verrassende voettocht. Ook de zon was mild en goedgezind! We startten bij het info- kantoor.
We wandelen het Warandepark in en staan oog in oog met grote, oude bomen. We noteren: de gewone Esdoorn, de Zomereik, de Amerikaanse Eik, en de Treurbeuk.
Met opzet schrijf ik hen aan met een hoofdletter, want zij verdienen onze eerbied en waardering, en wat voel ik me klein onder hun reusachtige gesternte...
De parknaam 'Warande' ontleent zijn naam aan familie de la 'Warande'. Het jachtgebied en het kasteel (1925) behoorden toe aan de Kemmelse burgemeester Jacques Bruneel en beslaat 15 ha, golft sierlijk en is in Engelse landschapsstijl.
Opmerkelijk zijn de gloednieuwe zitbanken en oefentuigen , die je in het park aantreft.

Uit het park gekomen stoppen we even bij de Britse begraafplaats Lindenhoek, een van de vele in de streek rond Ieper. We wandelen stilletjes verder, ploeterend door modderige veldwegen, langs jonge loofbossen, een boomgaard, een wijngaard ( wijngaard Monteberg), en merken bij elke stap die we zetten een steeds weidser uitzicht op Heuvelland.
Nog voor we het hoogste punt van Kemmel bereiken (156m), waar enkele wegen kruisen, vindt links van ons een Franse begraafplaats, soldaten die sneuvelden tijdens de vreselijke Kemmelbergslag van 25/04/'18.
Aan de overkant van de weg, in "Au Chalet " spoelen we even de emoties weg .

De laatste kilometers zijn bijna geteld, komen voorbij Jeugdverblijfcentrum De Lork, en dan links een dreef in die ons terugvoert naar het Warandepark ...
Tintelende vingers, rode kaakskes, de flinke inspanning..., het betaalt zich straks wel terug in duurzame energie. Ik kan er weer voor een tijdje tegen!!!


Zonnige groeten ( sorry dat 't weer zo'n lange tekst was...)
:0) Veerle Loriaux.

Geen opmerkingen: