donderdag 28 mei 2009

Dat pril geluk...

Beste natuurvriend,

Op gezondheid.be kan je je onderwerpen aan een aantal tests.
Gisteren werd ik even in de verleiding gebracht te polsen naar mijn levensverwachtingen.

Een gemiddelde Belg scoort 82,5%
Mijn score bedroeg zeven- en tachtig en een half procent. Whaw! Ik mag me dus bij de gelukkigsten onder de Belgen rekenen...

Met mijn hoofd in de wolken trok ik vanmorgen mijn tuin in en begroette daar 2 huisslakken, de koppen tegen elkaar geschoven. Met een tik tegen hun huisje lieten ze elkaar los, maar ik was mijn rug nog niet gedraaid of ze klitten weer aan elkaar vast. Ze vreten de bladeren van onze struiken vol gaten en laten vieze slijmsporen achter, maar bon dat prille geluk maak je toch niet stuk, en zéker met zo'n levensverwachtingen gun je ieder diertje ook zijn pleziertje...

Maar ik bedank toch voor brulkikkers, schildpadden, bladluizen, roestschimmels, en processierupsen. Dat ze maar in Scherpenheuvel blijven !

:0) Altijd blijven lachen,
Veerle Loriaux

zondag 17 mei 2009

De Kommiezenroute ( 50km )

Beste natuurvriend,

De route start in Menen en verkent de grensstreek in de omgeving van Menen. De Leie vormt hier een natuurlijke grens tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

In het leven van alledag nam het smokkelen van koopwaren hier jarenlang een voorname plaats in. Overgeleverde verhalen over gewiekste smokkelaars (" blauwers") en ijverige douaniers ("kommiezen") doen nog steeds de ronde.

Aan de Oude Leielaan zien we de St.-Vedastuskerk en wat verderop - langs het stadhuis en het Belfort ( werelderfgoed van de UNESCO sinds 1999 ) fietsen we het stadspark in en vinden wat verderop ons eerste fietsbordje. Goed op weg, dus!

We kronkelen ons een weg naar het jaagpad langs de Leie, die ons probleemloos tot in Wervik brengt, waarna we uitgeleide worden gedaan naar Frankrijk.
Achter de dorpskern van Wervicq-Sud ligt de beboste heuvelrug ' le Montagne' ( Franse berg). Niemand vermoedt achter de bomen een domein van 13ha, een kasteel, een park en een 8-tal ha bos. Dit herinnert ons aan de bloei van de industrie in het Franse Noorden en zij die er rijk van zijn geworden. Zij kwamen zich hier vestigen... Het domein is nu eigendom van de stad en stelt, behalve een museum, ook een monument open en een kapel ter nagedachtenis van de Duitse gesneuvelden.

Wat verderop houden we halt bij een Duits militair kerkhof. We vinden er graven van 2498 Duitse soldaten uit W.O.I. Onder de graven bemerkten we ook enkele grafstenen van Duitse soldaten van joodse afkomst.

Op deze route treffen we de watertoren van de wijk Colbras aan, gelegen in de groene zone van de Colbras oftewel Klyte Put ( Kleiput ) genoemd. Deze plaats is een oude vuilnisbelt die men omgetoverd heeft tot een natuurgebied van 7,8 ha.

De Chemin du Nouveau Monde lijkt wel nergens te eindigen, maar deint dan toch uit in een smal wegeltje langs de akkers. Een beetje behendigheid hier komt van pas! Wenselijk is om ' vooruit ' te kijken en niet (zoals ik) een beetje naar alle kanten en plots in de graskant te belanden...

We reden ook voorbij een gloednieuwe verbrandingsoven. Dit indrukwekkend centrum, Antarès genaamd, is in staat om energie te produceren. Doel is het 'proper' verbranden van niet-recycleerbaar huishoudelijk afval van de volledige Rijselse metropool.
Antarès is de hoogste renderende verbrandingsoven van Europa.

Met de wind van voren en het zoveelste steile heuveltje op onze palmares, komen we in de Rue de Reckem, en staan we - zo'n 400m verderop- aan de grenspaal. Einde Frankrijk, waar ' circuit des Gabelons ' terug verandert in ' Kommiezenroute '...
Ons Erfdeelwegel loopt uit op een wit gebouw van de " stichting Ons Erfdeel ", waar vroeger 'Den Bouw' stond - een oude herberg die vroeger een smokkelaarsnest was en op het einde enkel nog diende om berooide gezinnen te herbergen. Vandaag zorgt Ons Erfdeel voor de verspreiding van onze Vlaamse cultuur en de Nederlandse taal, door tijdschriften en boeken uit te geven die over de hele wereld worden verspreid. Deze stichting werd destijds opgericht door hoofdredacteur Jozef Deleu en twee andere Rekkemnaars. Op het pleintje staat een prachtig kunstwerk: " Dialoog " van Magloire Dornez.

Tiens tiens! Wat staat daar in de verte te pronken? Is dat niet de'' Sjouwer ', een 35m hoge betonnen toren in zuilmotief? Deze werd in 1974 opgericht ter ere van West-Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk.
Hier valt onze fietsroute even samen met de Goedendagroute (49km). Samen fietsen we de autosnelweg (E17) over en nemen dan uitrit Lauwe en vervolgens Wevelgem.
Nu zijn we niet meer zover verwijderd van Menen opnieuw. 
Veel wind en taaie heuveltjes hebben we getrotseerd, het duurde, het blééf maar duren... Maar omdat ik wat calorieën in te leveren had, zullen we er maar niet over knorren.

Met supervriendelijke fietsgroeten!
Veerle Loriaux

woensdag 13 mei 2009

technologische hoogstandjes.

Beste natuurvriend,

Het is je waarschijnlijk al eens overkomen...wanneer je door een bos wandelt,  dat je plots de benaming van die boom of struik net meer weet?

Je blijft maar gissen naar de naam? Misschien raken jullie er onderling maar niet over eens wié nu gelijk heeft?  Misschien werd er zelfs een weddenschap afgesloten?

In Amerika weet men daar al een tijdje raad mee. Men legt een foto van de boom of struik vast op de GSM. Op zijn beurt maakt de GSM verbinding met een databank en enkele minuten later ontvangt men alle gegevens die men nodig zocht.

Dit technologische hoogstandje is al onderweg...
Tot zolang zullen we het overlaten aan onze veldgidsen...

Met vriendelijke groeten,
en hoe gaat het met jou?

Veerle Loriaux

zondag 3 mei 2009

erfgoedwandelroute Nieuwpoort-bad (2,9km)

Beste natuurvriend,

Zin in een beetje geschiedenis?
Ik neem je mee naar Nieuwpoort. De eerste officiële aanwezigheid van permanente bewoning kwam er in 1163. Geschiedkundigen zijn er nog niet uit of de Latijnse term 'Novus Portus' nu ' nieuwe poort' dan wel ' nieuwe haven' betekent.
Filip van den Elzas, graaf van Vlaanderen, creëerde in 1163 een nieuwe stad met rechte straten, wallen en versterkingen er omheen. Om zijn steun daadwerkelijk te maken gaf hij de nieuwe haven en stad een stichtingskeure. 
Het stadsarchief kan men zelf doorsnuisteren, maar daarvoor moet je wel in Brugge zijn. !

Nieuwpoort, zoals wij het vandaag kennen, is een familiale badstad, en op dit ogenblik uitgegroeid tot hét mekka voor zeilers aan onze Kust.

Deze erfgoedwandeling start aan Nieuwpoort-bad, t.h.v. het Hendricaplein aan de Dienst voor Toerisme: het hart van de badplaats.
Het luxetoerisme van vervlogen tijden laat zich meteen verraden door het Grand Hôtel des Bains (1869), een luxehotel waarvan de kamers een eigen badkamer hadden en uitgerust met electriciteit en telefoon.
Tijdens W.O. I volledig vernield, werd gestart met de wederopbouw in 1924 naar de plannen van de Brusselse architect A. Lagache: een bouwwerk in ecletische stijl opgetrokken en verfraaid met gebeeldhouwde elementen.
Door de economische crisis - die aan W.O. II voorafging- werden de overnachtingen sterk teruggedrongen en moest het hotel in 1957 zijn deuren sluiten. Later werd het verkocht en opgedeeld in vakantieappartementen.

Baron Benjamin Crombez maakte naam en faam in de badplaats. Hij kocht alle gronden van Nieuwpoort-bad aan. Hij wou en zou een 'aristocratische' badplaats neerpoten. Toch stuitte zijn werkwijze op kritiek en ook het feit dat Nieuwpoort Zeebaden in die tijd tot Oostduinkerke behoorde was een rem op de ontwikkeling van het toerisme. Vandaag merken we daar hoegenaamd niets meer van!

Voor zichzelf liet Benjamin Crombez een riante zomerresidentie met wintertuin aan de Zeedijk
bouwen. De vzw Kindervreugde kocht de villa in 1948 aan. Het complex wordt tijdens de zomermaanden opengesteld voor democratische kindervakanties. Vandaag logeren in het gebouw ( omgedoopt tot 'de Barkentijn' ) vakantiegangers van alle leeftijden.

Een van de laatste getuigen uit het interbellum (= periode tussen 2 wereldoorlogen) vindt men in de Albert I-laan terug. De villa Falstaff (n° 195) is een hoekhuis in cottagestijl, naar de plannen van Gaston Lejeune: De ballustrades werden niét in hout maar in beton uitgevoerd.

De SIMLI-wijk ( villa-wijk) vraagt onze aandacht, waarbij we het laatste deel van onze wandeling bereiken.
De Brusselaar Joseph Van Neck, o.a. bekend als architect van de wereldtentoonstelling (1935) te Brussel, tekende het verkavelingsplan.
! Er werd gekozen voor een grillig stratenpatroon, met behoud van het duinenreliëf en de natuurlijke plantengroei !
De bouwplannen vertrouwde men toe aan de jonge architect Peter Callebout.

Op het kruispunt van de August Oleffelaan, met de Emile Verhaerenlaan en de Georges Eeckhoudlaan lieten Cesar Pylyser en Aline Sinaeve een kapel oprichten (1938) uit dank voor een geslaagde heelkundige ingreep.

We wandelen rustig uit het interbellum, zoeken de Albert I- laan op, waarna we afbuigen naar het Hendricaplein en nemen een waaier aan herinneringen en stille getuigenissen met ons mee naar huis.

Met vriendelijke groeten,
:0)  Veerle Loriaux

vrijdag 1 mei 2009

De Breduinia fietsroute ( 45km )

Beste natuurvriend,

De Breduiniaroute verkent de polders tussen Bredene en Brugge. Voor het grootste deel werd bij deze route gekozen voor een open landschap.
Vertrekkende van het Toerismekantoor (Kapelstraat / Bredene-Duinen) richting de Haan draaien we wat verderop rechts de Klemskerkestraat in, waar we even halt houden aan het (*) O.L.V. Visserskapelletje.

In de weidse omgeving staan tal van historische hoeves, omzoomd met hagen en grachten. Op die manier vormen zij een natuurlijk dranghekken voor het vee.

Verrassend snel bereiken we het natuurreservaat d' Heye, de Vossenslag, om in de Dorpstraat uit te komen. Hier en daar zijn gevels van huizen prachtig beschilderd, ook wat verderop langs de St.-Rikierkerk vallen sommige gevels op door hun bijzonder mooie beschilderingen !

De verbindingsweg tussen de Haan en de E40 vraagt wat extra aandacht bij het dwarsen, wil je richting Vlissegem verder  fietsen. Maar vóór we zover zijn, eerst even bijtanken. Ter hoogte van de Kloosterstraat vindt je een melkautomaat: 
" Héérlijk in een beker of een fles,
melk levende vers !
7 dagen op 7
je mag dus komen om het even ! "   
Wel pasmunt, graag. De genegenheid van de Border Collie krijg je er gratis bovenop (!)

Over de Gewestweg Oostende- Brugge naar Houtave. We laten ons toch graag nog es verwennen... met een hoeveijsje. In de Moermeiboom, bij fam. Van Den Berghe- Wuyts / Langedorpweg 1  Tel.: 050/31.46.23   Door het gezellig samenzijn  aan het terras op de hoeve kwam ik opnieuw een stapje dichter bij het landbouwleven...

Aan de rand van de Meetkerkse Moere brengt de Lege Moerstraat ons bij het kanaal Brugge- Oostende. De Meetkerkse Moere ligt nog steeds 1,5 m onder het zeeniveau. Zo blijft een adequate ontwatering van het gebied echt noodzakelijk. Om deze rede worden de gronden hoofdzakelijk als hooi- en graasland gebruikt.

Grondgebied Jabbeke tenslotte voert ons richting Stalhille. Opvallend voor de streek is het wit-blauw rundvleesras. Ga maar eens kijken in de weide...

De Blauwe watertoren van Bredene was nooit ver uit het gezichtsveld. Hij trekt ons nu langzaam terug naar het begin van deze lovenswaardige en geslaagde fietsroute.

(*) Op zondag 31 mei. Mariaviering aan de kapel om 16u.

Met hartelijke meigroeten,
:0) Veerle Loriaux