donderdag 18 december 2008

Eindejaarstip

Een leuk cadeau om te geven zijn altijd de boxen die Westtoer aanbiedt.
De fietsnetwerkbox bevat alle fietsnetwerken uit de Provincie.
De fietsroutebox bevat alle lusvormige fietsroutes van West-Vlaanderen
De erfgoedwandelbox bevat alle erfgoedwandelroutes aan de Kust.

De wandelroutebox is momenteel echter te klein geworden om alle routes in op te bergen en wordt in de loop van volgend jaar opgesplitst in drie regiowandelboxen. Op die manier kan je alle 50 routes van je geliefkoosde regio aanschaffen.

Prettig eindejaar

zondag 14 december 2008

Neerbeek wandelroute

Beste natuurvriend,

Mèn ne kjè noa Bissegem gewist !
Van de parking ' De Rietput ' naar het kerkplein, en daar wachtte ons een wandeling van 6km.
Oké niet ver, maar zo hadden we weer een reden om het huis uit te komen !
Midden op het kerkplein pronkt het ' Minneke van Bissegem ', en onder onze voeten bevindt zich een oude schuilkelder uit W.O. II

De (drukke!)Meensesteenweg overgestoken, namen we het klinkerpad dat uitgeeft op het ontmoetingscentrum. We liepen er in een boogje omheen en kwamen uit op de Gullegemsesteenweg. Net voor de slagbomen gingen we linksaf het oude goederenstation op, waar vroeger vlas uit Bissegem en omstreken werd verhandeld.

Bissegem, dat sterk verstedelijkt is, is een typisch nijverheids- en woondorp aan de Leie. Maar toen we in de Vlienderkouter stonden, lieten we de drukte even achter ons. Schapenpoortjes aan weerszijden van de kouter hielden ons even op. Hoe het woord ' Vliender ' hieraan werd toegevoegd is ons een raadsel. Mogelijks vanwege de Vlienderstruiken, waarvan men vliendersiroop ( hoestsiroop ) maakte.

De Moraviestraat leidde ons naar het Bijenhof: een groothandel in bijenteeltmateriaal, honing en honingproducten. Bij de bijhorende taverne is een ruim terras en recreatie voor kinderen. Info vindt je terug op www.zaal-bijenhof.be/zaal.bijenhof@skynet.be
Door het draaipoortje over het terras, richting Leie, gingen we het jaagpad op, die we aanhielden tot bij de monding van de Neerbeek. We trokken de Neerbeekvallei in, 850 m wandelgebied, tot aan parking ' De Rietput '.
Hoewel Bissegem één van de dichtst bevolkte gemeenten van de provincie is, werden we hier en daar overweldigd door een heerlijke rust.

De Neerbeek..., waarnaar deze wandeling verwijst, dook even op uit de geschiedenis.
Je werd meermaals het strijdtoneel van gevechten en schermutselingen of werd door troepen belaagd.
Vredig nemen we afscheid van jou.
En tenslotte nog dit:
Namens mijn gezin en mezelf wens ik iedereen de mogelijkheid
- voor zichzelf en voor elkaar -
een beetje geluk in het nieuwe jaar.

Met vriendelijke groeten,
:0) Veerle Loriaux / Izegem

zondag 7 december 2008

De Vorte Bossen wandelpad.

Beste natuurvrienden,

Wandelpad ' Parochieveld ' vat aan te Doomkerke/ Ruiselede. Deze wandeling (8,5 km) verkent de bosrijke omgeving van Ruiselede, in het grensgebied van de provincies West- en Oost-Vlaanderen.

1876 - 1976
Dankbaar aandenken aan Z.E.H. Carolus Doom.
Stichter van deze parochie.
Jammer genoeg waren de deuren van de St.-Caroluskerk gesloten. Onze brochure haalde nochtans warm uit naar het mooie interieur, de rijk versierde meubilering en de roosvormige glasramen van dit bidhuis.
De kerk werd destijds opgetrokken in Doomkerkse baksteen. Deze karakteristieke steen (1863 tot 1903) werd gebakken in de openluchtoven op de weide van de fam. Gilliodts, vlak achter de kerk.
Deze familie schonk - naast de grond- ook de stenen van de kerk, de parochie en de school.

We stappen richting het Gallatas-bos: " Deze weg heeft een PRIVAAT karakter. Eerbiedig de eigendommen en breng respect op voor de privacy van de bewoners." ... zo staat te lezen aan de ingang van het bos.

Even verderop kruisen we de (drukke!) Bruggesteenweg en slaan links af in de Krommekeerstraat. De krommekeer stamt uit de tijd dat er slechts voet - en karrewegels waren. In ons visier nemen we 4 pylonen op, omgeven door landerijen, hoeven en bossen.
Vandaag doen wij de Vorte Bossen (50ha) aan: gelegen tussen Doomkerke en Kruiskerke ( op de grens met het oostelijke Bulskampveld).
Met wat geluk krijg je een eekhoorn te zien, of een buizerd. Ook de vos houdt zich hier graag op.
En Sinterklaas blijkbaar ook, te zien aan de plukjes baard die hij achterliet (?) Hopelijk had hij waterdichte laarzen aan, want het is hier erg drassig!
Er loopt een vijvertje ( de Visserije ) door het bos. "... Na schooltijd of tijdens de vakantie kwam de schooljeugd hier zwemmen en ravotten..." Waarschijnlijk halen oudere Ruiseledenaars hier mooie herinneringen op...
Doorheen het plaatselijke dialect, de bodem van het natte noorden en het drogere zuiden versmelten Oost en West-Vlaanderen zich met elkaar.

De Bosdreef gaat langzaam over in de (lange) Planterijstraat, die we volgen tot het bittere einde. Van hieruit krijg je uitzicht op grote boomkwekerijen.

Op onze terugweg naderen we het 18-eeuwse Veldkapelletje, dat lange tijd vermaard was als bedevaartsoord. Hier kwamen mensen er bij de Heilige Maagd genezing tegen de gevreesde koorts afsmeken. Binnenin staat een kopie van het O.L. Vrouwebeeld van Michelangelo. Het origineel werk bevindt zich in de Brugse O.L. Vrouwekerk. Het oorspronkelijke (barokke) O.L. Vrouwebeeldje (1770) werd - om veiligheidsredenen- in de kapel van het nabijgelegen Rijksopvoedingsgesticht bijgezet.
Ter herinnering aan de uitwijzing van talrijke inwoners, naar Amerika (1888), werd later een gedenksteen in de gevel van de kapel geplaatst.
Het aanpalend kerkhofje van St.-Pietersveld oogt wat verlaten. Het behoort toe aan het Rijksopvoedingsgesticht en diende (tot 1971) als begraafplaats voor kostgangers en personeelsleden.

Het einde komt in zicht. We volgen de bosrand over zo'n 600 m. en komen opnieuw in een open veld. Links van ons het vroegere ' Disveld ', vlak voor ons uit de ' Gulkse Putten ' (+/- 100ha).
We naderen terug het centrum van Doomkerke, langs de Brandstraat.
Hier was het dat pastoor Doom zijn droom realiseerde: een kerk, een parochie, en mensen die zagen dat het goed was om er te wonen.

Met bosgroeten,
:0) Veerle Loriaux