zondag 29 juni 2008

Fietsfeest in de Leiestreek

Beste natuurvriend,
Toerisme Leiestreek pakte vandaag - 29/06/2008 - uit met zijn 5de editie van de Leiestreek, waar Deinze zich verstrengelt met Ingelmunster, Wevelgem en Harelbeke.
Grensoverschrijdend feesten langs de Leie, zullen we maar zeggen !
Deelnemen was gratis, en mits een kleine tegemoetkoming kwamen daar bovenop de lokale gastronomische fijnproevertjes en streekgerechten bij.
Ingelmunster ( kasteelpark ) was onze vertrekloge.
Er waren fietstochten voorzien, gaande van 16 - 41 - 61 tot 115 km voor de echte kuitenbijter.
Voor ons was de keuze snel gemaakt: 41 km, meer dan genoeg voor een slaapkop van het ogenblik...
Beginnen bij het begin: Een kilometer verderop stoppen we aan de eerste halte, om een stempel te halen: Aviflora. Hier treft men ( mits betaling) een groot speelterrein, allerlei leuke attracties en vele dieren. Daarnaast is er ook een cafetaria met terras.
Daarna zetten we koers richting Meulebeke.
Wat heeft deze gemeente met beren gemeen? Overal zien we affiches hangen: " Berenfeesten elke 1ste weekend van juli ." Aan de St.-Amanduskerk zit er alvast eentje, vastgeankerd op zijn sokkel: " HABEMUS URSUM " ( een sculptuur van Frans Vercoutere / 5 juli 2005 ).
Bij hoeve-ijs en Zuivelhoeveboerderij Den Ijsbeer ( Vuilputstraat 90 ) lieten we ons verleiden door een bérelekker ijsje ! En weer of geen weer... Het smaakt toch altijd !
We zitten dan wel op een sneukelroute, we houden van kunst, cultuur en natuur. Het vlas, rechtopstaand in bundels, op het veld spreken ons over de sociale aspecten van het rijke vlasverleden langs de Leiestreek... Ook de overgebleven vlasschuren spreken tot de verbeelding.
St.-Baafsvijve: Aan het André Demedtshuis zetten we onze stalen ros even aan de kant. In het huis liep een tentoonstelling van de vrijetijdsacademie, met werkjes van de kinderen, vereeuwigd op papier, in boetseerklei of papier maché.
..." Als dankbetuiging vanwege 153 Westvlaamse afdelingen van het davidsfonds. Aan André Demedts, ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag. " hing er aan de muur, in een klein lokaaltje op de eerste verdieping, helemaal achteraan het gebouw. Daar lagen ook enkele verzamelwerken van wijlen André Demedts ( Nederlandse Taal - en Letterkundige = ° 08/08/1906 + 04/11/1992 ).
De afsluiter van onze tocht werd het bedrijf ' Negro ' te Ingelmunster, aan de Oostrozebekestraat 287.
Als deelnemer fietste je zomaar door het bedrijf en kreeg je op die manier een blik achter de schermen. Tegen betaling kon je proeven van aardbeilekkernijen, ook het paterbiertje liet zich behaaglijk naar binnen vloeien en met Sloef ( de zwarte Labrador ) in de nabijheid was dit bezoek he-le-maal af !
Beste,
Het leven laat zich leven, voor wie - zo nu en dan- zijn oog richt op kleine details, die het gewone doorbreken nog voor het doodgewoon wordt, soms met scherpe bochten, soms ook met de wind van voor, afgewisseld door een zacht duwtje in de rug... Maar het allerbelangrijkste is toch: dat je telkens ' veilig ' thuiskomen mag...

Voor iedereen onder u,
een fijne groet !
:0) Veerle Loriaux

de Doornpanne route









Vakantie, zon zee!

Deze route is misschien wel het ideale alternatief voor een mindere stranddag.
Ze is haalbaar voor zowel fitte grootouders als schoolkinderen;wel niet geschikt voor wandewagens en rolstoelen want gedeeltelijk door de duinen.
De normale startplaats is aan het bezoekerscentrum ' De Doornpanne' Doornpannestraat ,Oostduinkerke.
Het bezoekerscentrum heeft een schat aan informatie over de natuur; ( ook wel interessant voor klasgroepen)

Op het eerste deel van het traject vind je interessante infoborden met natuurobservatie en spelletjes voor kinderen.

Even verder geeft een bord ons meer uitleg over het meetstation dat onze luchtkwaliteit meet.
Dit gebied is ook een waar paradijs voor planten en bloemenliefhebbers. er is hier een zeer rijke variatie aan typische planten voor het duingebied.Toen ik er was bloeiden de duinroosjes en de hondstong.Verboden te plukken zodat iederen kan meegenieten.
Na een klim komen we terug tussen de huizen van bevoorrechten met de duinen als achtertuin.
Wij worden wel beloond met een mooi uitzicht over de' Hoge Blekker'( 33m) en omgeving.
Dit is een wandelduin. Dit betekent dat hij zich in de loop van de tijd verplaatste.
Beplanting, onder andere helmgras houdt hem nu min of meer op zijn plaats.
In de Fazantenlaan komen ook kunstliefhebbers aan hun trekken want hier kom je langs ' galerij Wijland'
Verder gaat het door een wirwar van straten tot aan de Koninklijke baan. Opgepast gevaarlijke oversteekplaats!
Even verder komen we op het strand.
Hier misschien hoog tijd om wat uit te rusten of voor een picknick in de duinen.
Het strand biedt voldoende afwisseling voor iedereen.Zoeken van Schelpen en wier blijft een onweerstaanbare activiteit .
Hier bevinden we ons in het gebied van de 'Schipgatduinen' ( vroeger een zeeinham, die later verzandde en stillaan duinen gebied werd).
Na ongeveer 1 km verlaten we opnieuw het strand ter hoogte van het huisje van de reddingsdienst.We wandelen verder tot aan de koninklijke baan die we opnieuw moeten dwarsen.
Aan de overkant staan de twee hotels ' de Normandie ' en ' de Peniche' riante voorbeelden van vroegere zeearchitectuur.Wij nemen hier de Gaupinlaan .
Hier kom je langs een grote residentie ' Rose de Sable' voor bosklassen en groepen. Er is een grote cafetaria en een terras waar ook de toevallige voorbijganger welkom is.
Verder is het weer wat klimmen langs het duingebied van ' de Witte Burg ' waar niet veel maar van overblijft dankzij de bouwwoede die startte in de jaren 1970.
We komen nog langs een interresant infobord die ons meer informatie geeft over het reservaat van ' de Doornpanne'. De wandeling eindigt in een soort bosje dat ons weer naar de startplaats brengt.





practische infomatie

De wandelroute is 8km.

Goed schoeisel is wenselijk.

Bij warm weer kan eigen drank wel een oplossing brengen want veel terrasjes kom je niet tegen.

Je kan je wandeling ook vanaf andere plaatsen starten.

voorbeeld:

De tram nemen tot ' schipgathalte 'en starten op nummer 7 van de wandelroute .
of
de tram nemen tot de halte ' Lejeunelaan' en de wandeling starten aan punt 5 richting strand.
of
vanuit Koksijde bad. je kan starten aan de parking op het einde van de dijk.
Op de hoek van het 'Elisabethplein en Rolandstraat vind je een aanwijsbordje van ' de Doornpanneroute en tevens van het wandelnetwerk.

De galerij die op de route ligt is tijdens de vakantie enkel gesloten op maandag.
openingsuren van 14.30 tot 18 .

Info over bezoekerscentrum : www. iwva.be

miriam

zondag 22 juni 2008

Schoorbakkeroute (48 km)

Dag fietsliefhebber !

Misschien maakte u het ook al mee..., ervaren fietser zijn en dan een kanjer van een fout maken? Het overkwam ons vandaag, tijdens de ' schoorbakkeroute ' ...
We reden in tegenovergestelde richting, we hadden het niet door maar wel véél wind van voor ! Zonder nog de kilometers die we omreden...
Normaliter vat de tocht aan te Middelkerke, vlak aan het VVV-kantoor. Wij vertrokken uit Diksmuide, dichter bij huis, want zo spaarden we kilometers benzine uit.
In Keiem zochten we naar de Leimolenstraat. Wat verderop kwamen we in de Schorestraat en werd onze aandacht afgeleid door een imposante, inmiddels tot restaurant omgevormde Schoorbakkershoeve. Deze schapenhofstede werd in 1176 aan de St.-Niklaasabdij van Veurne geschonken door de Graaf van Vlaanderen. Buiten het restaurant is de mogelijkheid geboden om - op bestelling - schapevlees rechtstreeks aan te kopen.
" Scoreback " , waarnaar deze route werd genoemd, voert ons terug naar de late Middeleeuwen. Om de inwoners van ' Score ' naar de overkant van de Ijzer te brengen, legde men 'bak'- vormige voertuigen in. Een soort veerpont avant-la-lettre, zou je het kunnen noemen...
We mijmerden er even over door tijdens onze picknick aan het kabbelende water. Terug op de fiets lieten we ons zachtjes leiden naar Mannekesvere, waar men een ' ecologische oeverzone en dijkversterking ' heeft aangebracht. Om het laag gelegen poldergebied tussen Diksmuide en Nieuwpoort beter te beschermen tegen overstromingen vanuit de Ijzer, werd hier beslist om een nieuwe, stevigere dijk aan te leggen.
De Smet- de Nayerlaan brengt ons naar de badplaats Middelkerke ( 1876 ). De Duinenweg, die ons uitgeleide doet naar het Domein van Raversijde, brengt ons stilaan naar Wilskerke.
Opvallend zijn de ' Duivenoord ' , ' de Zeven Getijden ', ' Ter Weyden ' , ' Hof Ter Beke ', ' Klein Tempelhof ' enkele... van de landelijke hoeven die we aantroffen langs de opengestrekte velden.
Vóór we het goed en wel beseften kwam de Ijzertoren al in zicht, naderden we met rasse schreden de Leimolenstraat, en stonden hiermee aan het einde van een route vól verrassingen, nl.: 48 km + 32 km (ommetoer ), maakt een propere 80 km !

Met stevige groeten en de wind van voor ! Het is je van ganser harte gegund !
:0) Veerle Loriaux

donderdag 19 juni 2008

picknicktip

Picknicken is een leuk tijdverdrijf als je met de fiets onderweg bent. Maar als ik wil genieten dan wil ik ook echt genieten. Geen boodschappen voor de picknickmand, geen half uur vroeger opstaan om die picknickmand te maken dus.
Gelukkig ontdekte ik via de website van de westvlaamse Scheldestreek een leuk voorstel. Voor nog geen €10 kan ik een picknickmand bestellen met daarin lekkere hoeveproducten (pistolets, kaas, paté, gedroogde worst, boter, fruitsap, chocolademousse, yoghurt en aardbeien). Het werkt heel simpel. Ten laatste op donderdag bellen naar de VVV (056 45 72 82) en dan afhalen in één van de vier boerderijen.
Op die manier krijgt een dagje uit een leuk extraatje en is het genieten van bij het ontbijt tot aan het avondmaal.
Oh ja, na een fietstocht in de streek is het terras aan het pompgemaal van Bossuit beslist een aanrader.

De oorlog is nooit veraf

Wie vrij recent fietste langs de vroegere spoorwegbedding tussen Diksmuide en Nieuwpoort, ook wel de frontzate genoemd, heeft vast en zeker iets nieuws opgemerkt.
Langs die frontzate zijn er heel wat relicten van de Eeerste Wereldoorlog. De bakstenen en betonnen restanten van bunkers, schuilplaatsen en mitrailleurposten, waren dringend aan onderhoud toe. Nu werden de nodige werken gedaan om deze blijvende herinneringen beter toegankelijk te maken.
Op de grens van Ramskapelle en Pervijze, vlakbij de overdekte rustplaats aan de Proostdijk, ligt een rij bakstenen schuilplaatsen waarvan enkel de muren nog zichtbaar zijn. Twee werden heropgebouwd en voorzien van bakstenen en zandzakjes. Zelf het Decauville-smalspoor werd opnieuw aangelegd.
Zeker de moeite waard om hier even rond te rijden.
Fietstip vanaf de kust:
Vanuit Nieuwpoort: volg de knoooppunten 8 - 7- 22 -35 - 38 -39 - 36 -23- 10- 9- 8

zondag 15 juni 2008

Beverhoutsfietsroute

Zeer mooie fietstocht langs rustige landelijke wegen.Onderweg kom je wel weinig plaatsen tegen om iets te nuttigen.Aan de oude spoorwegbedding is er wel een resraurant en cafetaria De Peerdeblomme (sluitingsdag Donderdag) met een klein speelpleintje.de tocht is 38 km. lang.
Ook in Beernem langs de vaart kom je een cafetaria tegen De Kijkuit.Daar is eigenlijk ook de start van de fietstocht.Als je het prachtige Provinciaal Domein Bulskampveld wil bezoeken
moet je een klein beetje verder over de Brug naar links, daar staan er wegwijzers naar het domein die een paar km. verder is.

maandag 9 juni 2008

Zondagskroniek: Stil maar, wacht maar, alles..


Stil maar,
wacht maar,
alles wordt nieuw...

Beste vrienden,

We hadden de tijd om stil te worden,
gewoon genietend van elkaars aanwezigheid,
maar stil was niet meteen vervelend,
wandelend langs het domein van Raversijde,
het zonneke werend om door te breken maar telkens ontmoedigd door een waas van mist, wolken die maar niet open trokken,
een Golden Retriever spetterend in de beek,
vlak voor ons uit hupte een konijn,
en weg was even de stilte waarin zoveel verweven ligt,
dat - nietsvermoedend - al onze herinneringen steelt,
breekbaar als we zijn,
trots,
moedig,
hoogdravend,
met het hoofd in de wolken,
bij momenten gewoon onszelf,
dat ik die stilte zozeer liefhebben kan,
me zachtjes laat wiegen op de tonen van de zeebries,
wat je hier niet allemaal terugvindt,
op een smal paadje dat ergens eindigt,
maar telkens weer begint,
en ik denk bij mezelf:
stil maar..., wacht maar..., alles wordt nieuw,
in haar adembenemende schoonheid,
waar wij ons nestelden in het groen.


Stille groeten van genot,

:0) Veerle Loriaux

dinsdag 3 juni 2008

Wijzigingen

Het was eerder al te lezen op de blog maar het veer over de Damse Vaart de Kobus was even buiten gebruik. De herstellingswerken zijn nu achter de rug waardoor je met de fiets niet langer hoeft om te rijden maar weer met het veer zelf kan oversteken.



En er zijn nog enkele wijzigingen te melden:


Op de Kommiezenroute (start in Menen) die een ruime lus maakt Frankrijk zal de route omgeleid worden. Fietsers die de route eerder al reden herinneren zich ongetwijfeld de afdaling langs de kasseien of de Chemin de Meurins. Eerder werd hier ook al op de blog melding van gemaakt.

De kassei is zeker een 5sterren waard in Parijs-Roubaix. Zeker bij een nat wegdek is het niet langer veilig hier te fietsen. Op bepaalde stukken is fietsen enkel weggelegd voor mountainbikes en daarom is het veiliger de route om te leiden zodat je als fietser optimaal van het zicht op Halluin kan genieten.

Ook in Lauwe op diezelfde route gaan we omwille van de veiligheid de route omleiden. Daar waar de route normaal rechtsaf gaat naar de Leie blijven we even rechtdoor fietsen via de Schoonkesmeers om dan rechts naar de Leiebrug te rijden en de oorspronkelijke route te bereiken. Van zodra de route terug op een veilige manier kan gefietst worden zal dit terug hersteld worden.

Maar er is ook positief nieuws te melden voor fietsers in de Leiestreek.
Binnen enkele weken wordt het fietsnetwerk aangepast en verfijnd. Op die manier zal je niet langer in een ruime boog rond Roeselare moeten rijden, maar kan je dwars door het centrum alle windrichtingen uit. En ook in Menen komt er een verfijning zodat je makkelijker naar Dadizele en Geluwe (of omgekeerd) kan fietsen.

Dit betekent ook dat er enkele nieuwe knooppunten worden gecreeërd. Maar geen nood echter want waar er wijzigingen zijn zal dit aangeduid worden met bordjes en kaarten ter plaatse.
En zodra alles gerealiseerd is kan dit hier ook vermeld worden met een kaartje.

maandag 2 juni 2008

erfgoedwandelroute Damme

Beste sportievelingen!

Vanop de Damse vaart, het natuurreservaat dat toezicht houdt op flora en fauna langs de oude stadswallen, herrijst een stadje, 't is een voorschoot groot:
Damme, Zwinstad van handelaars, militairen en Tijl Uilenspiegel...

Zou het kunnen dat de beiaard zonet een werk heeft gespeeld van W.A.Mozart, mijn uitverkoren componist?!... Mijn dag kan niet meer stuk!
Aan de voet van het standbeeld Jacob van Maerland ( Diets kroniekschrijver / leerdichter ) zoek ik gretig naar " klinknagels " op de grond.
Vandage goan we nie up de trappers stoan, moa doen me een toerke te voete oan...

Nog niet zolang geleden werd aan het archief van Damme een erfgoedwandelroute (3,2 km) toegevoegd.
Maar eerst (!) naar Brugge die scone, dat een 6-tal km daar vandaan ligt.
Bij Annie in 't koffiehuis Ter Steeghere / Burg 5 kunnen we weer eens genieten van een héérlijk gevuld broodje! ( Psst ! Om 10u. terechtkomen in een bruisende stad dat er vredig stil bijligt?... Je houdt het niet voor mogelijk, maar het deed toch deugd om op een zondagmorgen eens niet op de koppen van het volk te moeten lopen, maar te genieten van een zalige rust... )

Zo, de innerlijke mens versterkt te hebben, laten we ons rijden naar de stad van Lamme Goedzak, van Tijl en Nele, het St.-Janshospitaal, de O.L.Vrouwekerk ( dat deels in de steigers staat ), de oude stadswallen en torenhoge boeken ingebonden in een rijke voorgeschiedenis van handel, strijdmacht ( 80-jarige oorlog tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden) en waarbij de stad Damme een strategische positie in de Zwinstreek had.

Het volgen van deze wandelroute was voor mij even wennen. Normaal... richten we onze aandacht op de gebouwen en het natuurschoon, maar nu - voor het eerst - werden onze ogen daarvan afgeleid, anders vonden we de klinknagels niet terug en die moesten ons de weg wijzen !!!
Thematochten vragen nu eenmaal wat meer aandacht van de recreant en om oog te hebben voor details die deze plaats zo bijzonder maakt mag je er niet te snel aan voorbijgaan.
Zo ook bvb. de Haringmarkt, waar in de 13e tot 16e eeuw handel werd gedreven in haring en wijn en wat voor de stad een belangrijke bron van inkomsten verschafte. Het St.-Janshospitaal werd halverwege de 13e eeuw naam en eer aangedaan, waar religieuzen zieken verzorgden en aan passanten en pelgrims onderdak bood, de oude stadswallen werden destijds aangelegd naar een ontwerp van Simon Stevin ( wis- en natuurkundige).Zijn standbeeld vind je trouwens teurg op het Simon Stevinplein in hartje Brugge.

Bijna aan het einde van onze wandeling, troffen we ( aan de overzijde van de Damse vaart ) de Scheldemolen aan, die in de 16e eeuw is ontstaan als een houten windmolen. De huidige bakstenen molen kan zowel graan malen als olie produceren, én kan bezocht worden.

Op uitnodiging van de vele restaurantjes en gezellige koffiehuizen bied ik mezelf een heerlijke pannenkoek in smoefelhuis 't Meiliedje aan, gelegen langs de Damse Vaart. Een Brugs biertje, een stukje taart of ( voor mensen met reuzehonger) een gastronomische maaltijd, hier blijft niemand op zijn honger zitten ! Niet voor niets staat (rechtover het VVV kantoor) een opschrift te lezen:
" Te Damme werden de ganzen geteld, de ale gevild,
het brood in rood-witte zakken besteld,
men kwam toegesneld voor de mille feuille,
men kwam kijken met Eckhart Kuycken,
men at taart langs de vaart.
Dat is tafelen in Damme."

Smakelijk !

Met de groeten... van mijn voeten!
:O) Veerle Loriaux